Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Yanis Varoufakis

UVJEREN U PROPAST: Grčka će ući u povijest kao najveća katastrofa ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dan nam je izbor između toga da budemo pogubljeni ili da kapituliramo. Premijer je izabrao da je kapitulacija ultimativna strategija', rekao je Varoufakis.

Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija u intervjuu za BBC rekao je da će tražene ekonomske reforme propasti i prije nego što su službeni pregovori o važnome spašavanju od bankrota, započeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ostavke Tsiprasa Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti' Slika nije dostupna 'Tanka linija' NOVI ISPIT ZA TSIPRASA Parlament zasjeda, a ispred prosvjednici

Smatra da je Grčka subjekt projekta koji će u povijesti biti zapamćen kao 'najgora katastrofa makroekonomskog menadžmenta'.

Podsjetimo, njemački je parlament u petak odobrio otvaranje pregovora koji bi značili spašavanje od bankrota u zamjenu za programom najstrožih mjera štednje dosad. Grčka će dobiti 86 milijardi eura.

Grčki premijer smijenio pobunjenike, rekonstruirao vladu

'Ovaj će program propasti bez obzira tko se uhvati njegove provedbe', kazao je Varoufakis.

Na pitanje koliko je vremena potrebno za, kako navodi, propast programa, Varoufakis je dogovorio "On je već propao'.

Bivši ministar financija ostavku je dao prošlog mjeseca, a mnogi su njegov potez nazvali kompromisom prema Eurogrupi s kojom je često dolazio u sukob. Varoufakis je u intervjuu kazao i da je grčki premijer Alexis Tsipras sam priznao da ne vjeruje u ponuđeni program spašavanja Grčke od bankrota, ali da nije imao izbora.

'Dan nam je izbor između toga da budemo pogubljeni ili da kapituliramo. Premijer je izabrao da je kapitulacija ultimativna strategija', rekao je Varoufakis.

Njemački parlament uvjerljivo podupro dogovor s Grčkom

Grčki premijer Tsipras, nakon glasanja u parlamentu, otkazao je suradnju s nekoliko ministara svoje vlade koji su glasali protiv reformi. Među njima je i ministar energetike Panagiotis Lafazanis koji je bio jedan od žešćih pobunjenika.

Grčka do srijede mora provesti daljnje reforme kako bi se osigurala od bankrota. Njemačka je bila posljednja država eurozone čiji je parlament trebao potvrditi početak pregovora nakon što je grčki parlament ipak prihvatio teške mjere štednje ranije ovog tjedna.

Neke od grčkih banaka u ponedjeljak bi se trebale otvoriti nakon što im Europska središnja banka doznači hitna novčana sredstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene