Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 18. Kongresu

Xi Jinping izabran na čelo KP Kine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska Komunistička partija objavila je u četvrtak sastav novog sedmeročlanog politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, na čijem će čelu, kako je i najavljeno, biti Xi Jinping (59).

Ovom odlukom KP Kine, objavljenom dan nakon završetka njezina 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hua Jintaoa. Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina. Hu će formalno ostati predsjednik dražave do ožujka sljedeće godine kada će ga i na toj dužnosti zamijeniti Xi.

Osim Xija u novom će politbirou biti i njegov zamjenik Li Keqiang (57), visoko obrazovani stranački aparatčik koji će zamijeniti premijera Wena Jiabaoa, ekonomist Zhang Dejiang (66), konzervativac koji će vjerojatno biti imenovan na čelo parlamenta, vojni inženjer i bivši tajnik KP Kine u Šangaju Yu Zhengsheng (67), dosadašnji ministar informiranja i bivši novinar Liu Yunshan (65), potpredsjednik vlade zadužen za financije i bivši pekinški gradonačelnik Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66), prvi čovjek velike luke Tianjina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

>> 'Ako ne riješimo problem korupcije, to bi moglo uzrokovati propast države'

Xi će se u svom prvom petogodišnjem mandatu na čelu partije voditi drugo svjetsko gospodarstvo i morati rješavati probleme od korupcije do ekonomske nesigurnosti. Xi je u svom obraćanju rekao da razumije želju naroda da živi boljim životom, ali je upozorio na teške izazove koji stoje pred Kinom. 'Naša je stranka posvećena služenju narodu', kazao je Xi, pošto je pekinškoj Velikoj narodnoj palači u pažljivo koreografiranoj ceremoniji predstavio ostale članove politbiroa uz izravan televizijski prijenos.

'Stranka je vodila narod u ostvarenju svjetski važnih postignuća kojima se imamo pravo ponositi. Ali nećemo nikada spavati na lovorikama. Naša je stranka suočena i s mnogim izazovima i problemima koje moramo rješavati, posebice s korupcijom i birokratizacijom', kazao je.

Kako navodi Reuters, novi politbiro mješavina je konzervativaca i reformatora. 'Čelništvo je podijeljeno. Mislim da neće biti problema u prelasku na nove ekonomske smjernice, na novi model rasta, toga su u politbirou svjesni i u tome su suglasni, ali pretpostavljam da će biti dosta paralize u pokušaju promjene političkog sustava', kazao je za Reuters stručnjak za kinesku politiku na hongkonškom sveučilištu Jean-Pierre Cabestan.

Međutim, politbiro KP Kine, najuži vladajući krug u kineskoj autoritarnoj vlasti, smanjen je s devet članova na sedam, što bi trebalo olakšati proces donošenja odluka. Xi i Li će na dužnosti zamijeniti Hua i Wena na godišnjem sastanku parlamenta u ožujku 2013.

Zagovornici reforma pokušat će izvršiti pritisak na Xija da sreže privilegije državnim tvrtkama, popravi fiskalni sustav i, iznad svega, smanji ovlasti države za koji reformatori misle da prijeti gušenju razvoja i rastu javnog nezadovoljstva, koje buja zbog raširene korupcije i uništavanja okoliša. Zbog toga bi moglo doći i do opreznih pomaka prema demokraciji, ali samo onoj unutarstranačkoj, dok će prema van jednostranačka vladavina biti brižno održavana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene