Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ekstremne vrućine u Europi

"Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?": Stručnjaci objasnili kad bi mogao oslabiti nezapamćeni toplinski val

Toplinski val u Francuskoj
Toplinski val u Francuskoj Foto: Afp
Čini se da će toplinski val u Europi dosegnuti svoj vrhunac u utorak, no temperature bi mogle ostati iznad uobičajenih i do sredine sljedećeg tjedna, objavila je Svjetska meteorološka organizacija, upozorivši da bi se takav obrazac u budućnosti mogao češće događati.

"Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?", rekao je Robert Stefanski, jedan od meteorologa WMO-a. "Nažalost, gledajući sve modele svih naših partnera na nacionalnoj i regionalnoj razini, odgovor je - vjerojatno tek sredinom sljedećeg tjedna."

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

U Britaniji je u utorak zabilježena najviša temperatura u povijesti - iznosila je više od 40 Celzijevih stupnjeva. Istodobno se vatrogasci u jugozapadnoj Francuskoj bore s golemim šumskim požarima, a gotovo cijelu zapadnu Europu zahvatio je toplinski val koji je stigao s juga.

Stefanski je rekao kako očekuje da će temperature u utorak dosegnuti vrhunac, no da će i dalje ostati iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na istoj je konferenciji za novinare glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas upozorio da u budućnosti zbog klimatskih promjena očekuje "puno veći" broj toplinskih valova.

"Smjer je jasan i u budućnosti će ovakvi toplinski valovi postati uobičajeni. Možemo očekivati još veće ekstreme", rekao je Taalas.

Dužnosnici su kazali i da, zbog toplinskog vala koji je u tijeku očekuju više smrtnih slučajeva među starijom populacijom i osobama s postojećim zdravstvenim tegobama, kao i pojačan pritisak na zdravstvene sustave zbog povećanog broja hitnih liječničkih intervencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene