Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Williamson: Tvrdnje Florance Hartmann su nerazumne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Clint Williamson nazvao je "nerazumnim" tvrdnje bivše glasnogovornice Ureda tužitelja Haaškog tribunala Florence Hartmann kako su zapadne zemlje tajno i smišljeno opstruirale uhićenje najtraženijih optuženika poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Možda se može reći kako su u nekim trenucima u prošlosti propuštene prilike da se uhite i procesuiraju ratni zločinci, no izvući iz takvih specifičnih slučajeva zaključak kako su postojale zavjere u vezi određenih osuđenika je nerazumno i bez ikakva osnova", izjavio je Williamson kako ga danas citira sarajevski "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove"

Ovaj diplomat je istaknuo kako se već deset godina vodi odlučna politika u vezi potrage za ratnim zločincima te da ta činjenica govori sama za sebe.

Takvo mišljenje ne dijele i bosankohercegovački političari.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je kako uopće ne sumnja u tvrdnje Florance Hartmann.

"Na žalost, te tvrdnje treba prihvatiti s velikom dozom vjerojatnosti. Očevidno je da se tribunal u Den Haagu susretao s ozbiljnom opstrukcijom", kazao je Izetbegović. 

>> Le Monde: Velike sile spriječile Karadžićevo uhićenje

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić ocijenio je pak kako Hartmann samo još jednom dokazuje da velike sile imaju moć nametati rješenja i standarde pa i govoriti što jest, a što nije pravedno.

Rajko Vasić, visoki dužnosnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, izjave Florance Hartmann svrstava pak u "jeftinu belestristiku".

"Sada je sve to bezvredno... Ako je to već znala ranije, trebala je odmah i kazati i ušla bi u povijest borbe za kažnjavanje zločinaca", kazao je Vasić.

"Dnevni avaz", koji je kao i drugi mediji u BiH posvetio veliku
pozornost tvrdnjama Florence Hartmann, iznesenim u knjizi "Mir i kazna, tajni haaški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike", proglasio je pak u ponedjeljak bivšu glasnogovornicu Carle del Ponte osobom dana.

"Neustrašiva Hartmann, koja zbivanja na Balkanu prati već
desetljećima, zbog čega je bila nepoželjan gost u Beogradu a kasnije i na Palama, neuvijeno razotkriva licemjerje Zapada te govori o tome kako je međunarodna politika stalno nastojala Tribunal u Den Haagu koristiti kao instrument na štetu BiH", zaključuje "Avaz".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene