Majmunske boginje
Majmunske boginje Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, od čega većina u Europi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u subotu epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću.

U objavi WHO-a u srijedu stoji da je dosad zabilježeno više od 18 tisuća pozitivnih te da je virus u 98 posto slučajeva evidentiran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima te se ističe da se podatak ne odnosi na afričke države jer je u njima virus endemski.

Ilustracija Majmunske boginje sve veća prijetnja: Pet stvari koje je potrebno znati o toj bolesti

Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a Epidemiologinja otkrila u Dnevniku Nove TV: "Imamo 10 slučajeva majmunskih boginja, može se zaraziti bilo tko"

Direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu skupinu da razmotri mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera i da razmjeni kontakt podatke sa svim novim partnerima.

"Ovo je epidemija koja se može zaustaviti... najbolji način da se to učini je smanjiti rizik od izlaganja bolesti, a to znači donositi sigurne odluke za sebe i druge", rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

U tijeku je proces preimenovanja naziva bolesti da bi se izbjegle diskriminacija i stigmatizacija, rekao je direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan.

Agencija UN-a visokorizičnim grupama preporučuje cijepljenje. To se osobito odnosi na muškarce koji imaju spolne odnose s pripadnicima istog spola, kao i više seksualnih partnera i na zdravstvene radnike.

WHO je istaknuo da je potrebno nekoliko tjedana nakon primanja druge doze cjepiva da bi osoba bila u potpunosti zaštićena, zbog čega bi u međuvremenu trebalo poduzeti mjere opreza.

Trenutačno je u sklopu aktualne epidemije hospitalizirano otprilike 10 posto pacijenata, a pet ih je umrlo od posljedica bolesti (svi na području Afrike), objavio je WHO.

Tedros je kazao i da je zainteresiranima dostupno oko 16 milijuna doza odobrenog cjepiva. S obzirom na to da je pakirano samo "na veliko' trebat će nekoliko mjeseci da se premjesti u manje bočice.

WHO hitno poziva zemlje koje posjeduju zalihe cjepiva protiv majmunskih boginja da ga podijele dok je opskrba ograničena, dodao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju