Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mračna slika stanja na terenu

Ozbiljne optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacija: Deseci žena prijavilo spolno zlostavljanje, istraga u tijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) našla se na meti ozbiljnih optužbi o spolnom nasilju koje su njezini zaposlenici navodno počinili nad desecima žena u Demokratskoj Republici Kongu, a povjerenstvo koje istražuje slučaj osudilo je "strukturne propuste" i "pojedinačni nemar".

Spolnu zlouporabu počinili su članovi osoblja, domaći suradnici kao i međunarodni članovi timova zaduženih za suzbijanje epidemije ebole koja je harala DRK-om između 2018. i 2020., ističu istražitelji koji su saslušali desetke žena kojima se nudio posao u zamjenu za spolni odnos ili su bile žrtve silovanja.

U uvodu izvješća neovisno istražno povjerenstvo - koje je u listopadu 2020. osnovao glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus - iznosi se mračna slika stanja na terenu.

Povjerenstvo je utvrdilo "raširenost slučajeva spolne zlouporabe i iskorištavanja u vrijeme borbe s desetim valom ebole, što je povećalo ranjivost 'navodnih žrtava' koje nisu dobile potrebnu pomoć kakvu zahtijeva takvo ponižavajuće iskustvo".

Pročitajte i ovo Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 6 mučna svjedočanstva Potresne ispovijesti žrtava: Slovi kao markantan i simpatičan, a siluje maloljetnice - ''Imaš super usta, baš za pušenje''

"Prva stvar koju želim reći žrtvama i preživjelima jest da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpjeli od osoba koje su bile zaposlenici WHO-a i koje su vam trebale biti na usluzi i štititi vas", rekao je Tedros najavivši "oštro kažnjavanje" odgovornih, na tiskovnoj konferenciji o zaključcima povjerenstva.

"Ovo je težak dan za WHO", priznao je glavni direktor koji se kandidirao za drugi mandat na čelu organizacije, što je prošlog tjedna s odobravanjem dočekala većina zemalja EU-a.

Kada ga je novinarka upitala hoće li dati ostavku, Tedros je prešutio. "Četrnaest sam puta izlazio na teren i taj se problem nije iznosio. Možda sam ja trebao postaviti pitanja", rekao je ipak.

Povjerenstvo je identificiralo 83 navodna počinitelja, među kojima je 21 bio zaposlenik WHO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene