Mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva u ljudi, a možda to može i crveno meso, stoji u radu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak što bi moglo dodatno zaoštriti raspravu o konzumiranju mesa.
Pročitajte i ovo
novi rezultati
Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi"
Nedolično seksualno ponašanje
WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Parizu, svrstala je prerađeno meso poput hrenovki i šunke u skupinu 1 tvari za koje ima "dovoljno dokaza" povezanosti s rakom, a u toj su skupini upisani duhan, azbest i dizelska isparavanja.
"Opasnost razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa", kaže dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.
Kako 25 godina živim bez mesa
Crveno meso, poput govedine, teletine, svinjetine, janjetine, svrstano je u skupinu 2A, "moguće kancerogenih" tvari na kojoj je i glifosat, aktivni sastojak mnogih herbicida. Svakih 50 grama prerađenog mesa na dan povećava opasnost od razvoja raka debelog crijeva za 18 posto, ocjenjuju stručnjaci.
IARC je procjenjivao meso prvi put pri i pritom procijenio oko 800 studija, no nije uspoređivao meso s ostalim sastojcima u skupini te ne tvrdi da konzumacija mesa može biti jednako štetna kao, primjerice, pušenje. U brojnim zemljama zdravstvene vlasti pozivaju potrošače da ograniče unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, no IARC ističe da su postojeća upozorenja uglavnom usredotočena na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.
Burna reakcija mesne industrije
U očekivanju objave izvješća mesna industrija već je burno reagirala ističući da je meso dio uravnotežene prehrane i da se procjena rizika od razvoja raka mora staviti u širi kontekst onečišćenja okoliša i drugih čimbenika poput životnog stila.
IARC, koji ne iznosi specifične preporuke, navodi podatke Global Burden of Disease Project, međunarodnog konzorcija u kojem je više od 1000 stručnjaka, u kojem stoji da se 34.000 smrti izazvanih rakom na godinu u svijetu može pripisati visokom postotku konzumiranja mesnih prerađevina.
'Najveća laž u povijesti ljudskog postojanja' - Koji je pravi okus piletine?
To se uspoređuje s oko milijun smrti na godinu u svijetu povezanih s uživanjem duhana, sa 600.000 smrti u svijetu povezanih s uživanjem alkohola i više od 200.000 smrti na godinu povezanih s onečišćenjem okoliša.
Ako se potvrdi povezanost razvoja raka i konzumacije crvenog mesa, tada bi prehrana bogata crvenim mesom mogla biti odgovorna za 50.000 godišnjih smrti u svijetu, navodi Global Burden of Disease Project. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook