Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasumce ubio 10 osoba

Washingtonski snajperist pogubljen injekcijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Washingtonski snajperist' John Allen Mohammad, koji je u listopadu 2002. tri tjedna terorizirao glavni grad SAD i okolicu ustrijelivši nasumice 16 osoba od kojih je 10 umrlo, pogubljen je u utorak navečer u zatvoru Greensville u američkoj saveznoj državi Virginija, objavio je glasnogovornik državnih zatvora.

Pogubljenje je izvršeno smrtonosnom injekcijom, a 48-godišnji Mohammad je proglašen mrtvim u 21:11 sati, rekao je Larry Traylor, direktor za komunikacije Virginijskog odjela za kažnjavanje. 'Nije bilo komplikacija. Gospodin Mohammad je upitan želi li dati posljednju izjavu, na što nije regirao', rekao je Traylor, dodajući kako osuđenik od ulaska u prostoriju za pogubljenje nije izgovorio niti riječi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranio 32 osobe Kinezi pogubili napadača na vrtić Slika nije dostupna Smrtna kazna Pogubljeno 714 osoba u ime države

Guverner Virginije Tim Kaine u utorak je odbacio posljednju molbu za pomilovanje Mohammada, bivšeg vojnika koji je od 2. do 24. listopada 2002., uz suučesništvo Lee Boyd Malvoa, tada 17-godišnjaka, ubio 10 ljudi, uključujući i jedno djete, a šest ranio, izazivajući policiju s pisanim porukama te s telefonskim prijetnjama i zahtjevima. Mohammad i Malvo nasumice su ubijali ljude na parkiralištima i benzinskim crpkama, pucajući snajperskom puškom iz preuređenog prtljažnika automobila, u koji se ulazili sa zadnjeg sjedišta a pucali kroz uski prorez na zadnjem veznom limu.

'Bilo nadrealno gledati kako se život izvlači iz nekoga'

Dvojac je osumnjičen i za smrtonosnu pucnjavu u drugim državama, uključujući Louisianu, Alabamu i Arizonu. Malvo, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora bez prava na traženje pomilovanja, priznao je jedno ubojstvo u Tusconu, u Arizoni. Muhammad je osuđen na smrt zbog ubojstva Deana Harolda Meyersa, 53-godišnjeg građevinskog inženjera, 9. listopada 2002. na benzinskoj crpki u Manassasu u Virginiji, u predgrađu Washingtona.

Njegov brat Bob Meyers, u utorka je bio jedan od 27 svjedoka pogubljenja, uglavnom rođaka žrtava i državnih dužnosnika. Meyers je za CNN izjavio kako ga "cijela situacija ispunjava tugom", dodajući da je "bilo nadrealno gledati kako se život namjerno izvlači iz nekoga, što je jako drugačije" od iskustva prirodne smrti koje je imao u obitelji.

Prema opisu zatvorskih dužnosnika, kod pogubljenja smrtonosnom injekcijom osuđenika se priveže na metalno postolje nalik na uski krevet, u svaku ruku mu se uvede jedna intravenozna linija i priključi ga se na EKG monitor srca. Prvo mu se ubrizga 'thiopental sodium' koji ga uspava, potom 'pancuronium bromid' koji zaustavi disanje i na kraju 'potassium klorid' koji zaustavi rad srca. Smrt obično nastupa za sedam do 10 minuta. Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je odbio razmotriti zahtjev za odgodu pogubljenja.

Tijekom dva suđenja, uključujući i jedno u kojem se sam branio, te tijekom žalbenog postupka, Mohammad je ustrajao u tvrdnji da je nevin, dok je njegov odvjetnik Jon Sheldon tvrdio da je teški duševni bolesnik. Mohammad nije želio svećenika, u poslijepodnevnim se satima sastao s najbližom obitelji, dvoje djece i dvije bivše supruge, te s odvjetnicima. Za posljednji je obrok naručio piletinu s crvenim umakom i kolače, kazao je njegov odvjetnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene