Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtna kazna

Pogubljeno 714 osoba u ime države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U preko 50 zemalja svijeta lani je pogubljeno 714 osoba. Kina svoje podatke taji.

Organizacija Amnesty International je objavila redovito izvješće o smaknućima ljudi u svijetu. Službeno, prošle je godine likvidirano 714 osoba, ne uključujući Kinu. Preko pedeset zemalja u svijetu još uvijek svoje osuđenike može osuditi na smrtnu kaznu. U nekim se zemljama može nekome oduzeti život za prijestupe poput preljuba i podvodništva. Razbojništvo, otmica, posjed droge ili silovanje također se mogu kazniti smrtnom kaznom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravo na vodu uskraćeno mnogima Zbog vode dnevno umire oko 20.000 djece Slika nije dostupna Kritika vlasti AI: Morate ubrzati procese za ratne zločine!

Po brutalnosti kažnjavanja ističe se Saudijska Arabija, gdje krvnik još uvijek mačem odrubljuje glavu osuđeniku, piše Deutsche Welle. U 2008. godini tamo je počinjeno preko 100 likvidacija, a razlozi za neke su bili i bizarni. Christoph Wilcke iz Human Rights Watcha podsjeća da je 'prije par mjeseci, za vrijeme hodočašća u Medinu, vjerska policija iznenada uhitila jednog šiitskog muslimana iz Libanona u hotelu u kojem se nalazio. Ubrzo mu je suđeno i on je osuđen na smrt kao čarobnjak. Tužba je počivala na njegovoj emisiji na libanonskoj televiziji gdje je ljudima proricao budućnost. To je u Saudijskoj Arabiji čarobnjaštvo koje se kažnjava smrću.'

U Kini se pogubi duplo više osoba nego u ostatku svijeta


U Iranu se smrću kažnjava i bogohuljenje, jer je to grijeh. Odluka o tome što je bogohuljenje ostavlja se sucima. U Kini pak je samo u 2008. godini pogubljeno više od 1.600 osuđenika, procjenjuje Amnesty International. To su samo postupci za koje se saznalo. 'Kineska vlada ne objavljuje nikakve brojke. Čini se da se broj pogubljenja tretira kao državna tajna', kaže Dirk Pleiter iz njemačkog Amnesty Internationala.

U Europi smrtnu kaznu ima samo Bjelorusija. Japan svoje likvidacije provodi daleko od očiju javnosti. U SAD-u je prošle godine pogubljeno više od 50 osuđenika. Iako se mnogi protive smrtnoj kazni i smatraju da za nečije ubojstvo nema dovoljno argumenata, oni koji ih provode s time se na slažu. Abdalah Al Bašini, krvnik iz Saudijske Arabije kaže da je 'već mnogima odrubio glave. Neki su čak bili moji prijatelji. Ali onaj tko je počinio zločin, on je to i zaslužio.'
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene