Juan Guaido (Foto: AFP)
Juan Guaido (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države upozorile su u nedjelju da će prijetnje oporbi i američkom diplomatskom osoblju u Venezueli dovesti do "značajnog odgovora".


"Svako nasilje i prijetnje protiv američkog diplomatskog osoblja, protiv demokratskog vođe Venezuele Juana Guaida ili Nacionalne skupštine, predstavljat će ozbiljnu agresiju na pravnu državu i dovesti do značajnog odgovora", upozorio je na Twitteru John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Neredi u Venezueli (Foto: AFP) SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji" Venezuela bez struje (Foto: AFP) Humanitarna katastrofa u Venezueli: Građani danima bez struje i vode, paralizirane bolnice, zatvorene trgovine i banke

Njegovo je upozorenje upućeno nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i još 20 zemalja priznale Guaida kao privremenog predsjednika.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro položio je prisegu ranije ovog mjeseca za drugi mandat, nakon izbora koji je oporba bojkotirala, a vlasti širom svijeta nazvali farsom.

On je ranije u nedjelju odbio ultimatum koji mu je uputilo nekoliko europskih zemalja, dajući mu osam dana za raspisivanje izbora.

"Trebali bi povući taj ultimatum. Nitko nam ne smije postavljati ultimatume", rekao je Maduro u nedjelju u razgovoru za turski CNN.

Predsjednik skupštine i oporbeni vođa Guaido proglasio se za privremenog predsjednika 23. siječnja.

Na njegovu stranu odmah su stale SAD, Kanada i dobar dio zemalja Latinske Amerike. Rusija, Iran, Bolivija, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura. (Hina)