Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeno "stanje uzbune"

SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji"

Neredi u Venezueli (Foto: AFP)
Neredi u Venezueli (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovoj ambasadi u Caracasu zbog pogoršanja krize u Venezueli, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo.

"Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli, kao i procjene da je prisutnost diplomatskog osoblja u američkom veleposlanstvu postala ograničenje za politiku SAD-a", napisao je Pompeo na Twitteru.

Pročitajte i ovo Nicolas Maduro (Foto: AFP) Kriza u Venezueli Maduro smijenio ministra kako bi riješio nestašicu struje, Guaido pozvao građane na ulice Venezuela bez struje (Foto: AFP) NAJAVILI PROSVJEDE Humanitarna katastrofa u Venezueli: Građani danima bez struje i vode, paralizirane bolnice, zatvorene trgovine i banke

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.


Predsjednik Venezuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, te naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je odbio poslušati, ali je ipak dan kasnije povukao sve osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venezueli da napuste zemlju.

Proglašeno stanje uzbune

Novi prosvjedi na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune" u Venezueli nakon 100 sati bez struje. Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja

Po ustavu, proglašavanje stanja uzbune - što je faza koja prethodi izvanrednom stanju - teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici s Venzuelom i koju blokira vlada jer tvrdi da je to zamaskirani pokušaj američke vojne intervencije.

Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotičnu za većinu stanovništva. Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

Njegovi kritičari inzistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja. Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene