Pokrajina Idlib (Foto: AFP)
Pokrajina Idlib (Foto: AFP) Foto: Afp

Bijela kuća je u utorak upozorila da će Sjedinjene Države brzo reagirati ako sirijski režim ponovo upotrijebi kemijsko oružje, posebice u pokrajini Idlib, posljednjem pobunjeničkom uporištu za koje SAD strahuje da će biti poprište krvoprolića.


"Budimo jasni, naše stajalište je čvrsto i ostaje nepromijenjeno. Ako predsjednik Bašar al-Asad ponovo odluči upotrijebiti kemijsko oružje, Sjedinjene Države i saveznici će brzo i prikladno odgovoriti", istaknula je američka vlada u priopćenju.

Vezani članci Ivanka Trump Ivanka Trump rasplakala se dok je slušala posljednji očev predsjednički govor, nije se mogla suzdržati Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

"U pokrajini Idlibu milijunima nedužnih civila prijeti napad Asadova režima, uz podršku Rusije i Irana", podsjetila je Bijela kuća.

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump upozorio Siriju, Rusiju i Iran da ne kreću u ofenzivu na Idlib.

"Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne smije bezobzirno napasti pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci će počiniti tešku humanitarnu pogrešku ako budu sudjelovali u toj potencijalnoj tragediji", napisao je u tvitu američki predsjednik.

"Stotine tisuća ljudi su ubijene. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi", dodao je.

Pokrajina Idlib (Foto: AFP)
Ilustracija Washington (Foto: AFP) Foto: Afp

Pentagon je u utorak upozorio na rusku kampanju dezinformiranja o stanju u Siriji, kako bi se oslabila protudžihadistička koalicija koju vode Sjedinjene Države i kako bi stanovnici napustili područja koja koalicija kontrolira na sjeveru zemlje.

"Rusija je nedavno pokrenula intenzivnu kampanju dezinformiranja kako bi diskreditirala Sjedinjene Države i saveznike, koji pokušavaju prekinuti nasilje Asadova režima i riješiti sirijski sukob diplomatskim putem", rekao je Eric Pahon, glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

Moskva je krajem kolovoza optužila sirijske pobunjenike da pripremaju kemijski napad u Idlibu, kako bi kasnije za to optužila režim u Damasku. "To je apsurdno", rekao je Pahon. "Rusija laže o kemijskom oružju kako bi svratila pozornost sa svoje odgovornosti kada je to strašno oružje upotrijebila".

Pahon je također naglasio da su "Sjedinjene Države odlučne postići konačan poraz Islamske države i nemaju nikakvih planova u vezi iskorištenja prirodnih izvora Sirije".

(Hina)