Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Strukture smrti su netaknute'

Vuk Drašković: Miloševićev sustav i dalje djeluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Srpskog pokreta obnove (SPO) i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković ocijenio je u intervjuu za beogradsku 'Politiku' da služba državne sigurnosti koju je ustrojio bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević i dalje nesmetano djeluje.

'Miloševićeve strukture smrti su i danas netaknute, Miloševićeva služba državne sigurnosti se rasporedila, ona djeluje i ima svoje ljude u tužiteljstvu, sudovima, medijima, u parlamentu, svugdje', smatra Drašković. U Srbiji se, kako ističe jedan od nekadašnjih najvećih Miloševićevih političkih protivnika, svakodnevno događaju zločini, 'a događaju se zbog toga što se već deset godina svakoga dana u javnosti Srbije zločin promovira kao vrlina, zločinci se predstavljaju kao heroji'.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas"

>> Tadić traži načelo pravednosti i za Srbiju

Drašković ukazuje kako u Srbiji još uvijek nisu otvoreni tajni dosjei kako bi se doznalo tko je naređivao i izvršavao zločine, tko pomagao a tko bio doušnik. 'Dok to ne budemo napravili uzalud ćemo držati ove prosvjede protiv nasilja, paliti svijeće ubijenom Francuzu, davati zakletve da je Srbija zemlja ponositih ljudi koji su protiv zločina', ističe Drašković, čija je stranka dio aktualne vladajuće koalicije u Srbiji.

Treba raspustiti srpsku obavještajnu službu BIA-u

Po njegovim riječima, mnogo je onih koji su sada na čelnim državnim funkcijama, a strahuju od otvaranja tajnih dosjea jer će se na spisku onih koji su bili suradnici Miloševićeva poretka naći i njihova imena. Dodaje kako se sustav ne može odmontirati dok se ne donese odluka o raspuštanju srpske obavještajne službe BIA-e i otvaranju tajnih dosjea, te da je sadašnji šef BIA-e 'čovjek iz europske priče', ali da 'jedna lasta ne čini proljeće'.

'Sada imamo obećanje koalicijskih partnera da će zakon o dosjeima ići pred skupštinu. Znam da ne možemo ući u EU dok ne otvorimo tajne dosjee. Bruxelles je taj koji će pritisnuti uspješno u smjeru u kojem bezuspješno SPO pritiska već deset godina', dodaje Drašković te ističe kako najveće nade polaže u EU. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene