Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju

Tadić traži načelo pravednosti i za Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I za Srbiju bi trebalo vrijediti načelo pravednosti koje Slovenija želi ostvariti u odnosima s Hrvatskom, rekao je među ostalim srbijanski predsjednik Boris Tadić u razgovoru za dva vodeća slovenska dnevnika koji s njime u subotu objavljuju opširne razgovore povodom njegova ovotjednog prvog posjeta Ljubljani.

'Mislim da na probleme koji su nastali na području bivše Jugoslavije moramo gledati i kroz optiku pravednosti i u tome smo se predsjednik Danilo Tuerk i ja složili', rekao je Tadić u razgovoru za ljubljanski 'Dnevnik'. 'Slovenija želi riješiti granično pitanje s Hrvatskom uz uvažavanje tog načela', rekao je Tadić, pojasnivši da misli na rješavanje kosovskog problema.

'Srbija nema ambicija da se problem riješi tako da se Albanci liše njihovih legitimnih prava. Ali načela koja su vrijedila nekad i na kojima inzistira današnje albansko vodstvo u Prištini danas su neupotrebljiva', rekao je Tadić, pojašnjavajući kako želi uspostaviti novu etapu u odnosima s državama na području bivše Jugoslavije, temeljene na pravednosti i europskoj perspektivi.

'Sporovi u ovoj regiji su tradicionalni, postoje između Slovenije i Hrvatske, Hrvatske i Srbije, Hrvatske i BiH, BiH i Srbije, Srbije i Albanaca na Kosovu, Srbije i Makedonije, Makedonije i Grčke, Makedonije i Bugarske ... Jedini način da se to prevlada je nov pristup i cjelovito rješenje. To znači da bismo morali biti svi zajedno integrirani u Europsku uniju, a istodobno potražiti pragmatična rješenja', rekao je Tadić.

Tadić bi na hrvatsko-slovenski način rješavao granicu na Dunavu

Srbijanski predsjednik pozdravio je slovensku deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog prijepora arbitražom. 'Slovenija i Hrvatska sada rješavaju spor arbitražom i uz pomoć Europske komisije, što je pametno. I sam bih poželio da na sličan način Srbija rješava spor glede granične crte na Dunavu. Svi drugi pristupi su opasni jer fragmentiraju balkanski prostor i ne vode k integraciji', rekao je Tadić dodavši da je osobno uvjeren kako će se sve države u regiji jednom naći u EU-u kao 'ambijentu u kojemu žele živjeti i rješavati svoje sporove'.

O istim pitanjima Tadić je govorio i u velikom intervjuu za vodeći slovenski dnevni list 'Delo', naglasivši da bi 'zaustavljanje procesa širenja Europske unije bila katastrofa za budućnost Srbije, ali i Europske unije'.

Tadić se osvrnuo i na odnose s Hrvatskom rekavši kako se nada da će međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu biti povučene, a govorio je i o povratku Srba i kritizirao njihovo 'obeshrabrivanje' u povratku od strane hrvatskih vlasti zbog 'tajnih optužnica'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene