Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika reorganizacija

Zelenski smijenio glavnog zapovjednika ukrajinske vojske Zalužnog: Poznato tko je novi šef!

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je generala Valerija Zalužnog.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je u najvećoj vojnoj reorganizaciji od početka ruske invazije smijenio najvišeg zapovjednika ukrajinske vojske, generala Valerija Zalužnog.

Potez predsjednika uslijedio je nakon napetosti između Zelenskog i njegovog iznimno popularnog vojnog čelnika koje su nastale zbog neuspjeha ukrajinskog protunapada. Osim toga, zemlja se suočava s neprestanim ruskim napadima, manjkom vojnika i streljiva te zastojem američke pomoći u Kongresu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Poruka s Pantovčaka Milanović: "Plenković sustavno laže, nije tražio sigurnosne provjere Turudića"

U Telegram objavi poslanoj neposredno prije službene objave, Zelenski je rekao da je održao sastanak s Zalužnim i "razgovarao o kakvom se obnavljanju oružanih snaga Ukrajine radi", izvijestio je CNN.

"Vrijeme za takvo obnavljanje je sada", napisao je ukrajinski predsjednik.

Novi šef ukrajinske vojske je general Aleksandar Sirskij, koji je od 2019. služio kao zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Stigla reakcija Zalužnog

Zalužni je na na svojem Telegram kanalu da su zadaci iz 2022. godine drugačiji od onih iz 2024. godine.

"Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. Upravo sam se sastao s Vrhovnim zapovjednikom. To je bio važan i ozbiljan razgovor. Odlučeno je da moramo promijeniti svoje pristupe i strategiju", ispričao je.

Pročitajte i ovo Europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi Znakovite poruke Turudić misli da Hrvatskoj EPPO nije ni trebao: Oglasili se europski tužitelji

Problemi između njega i Zelenskog postojali su mnogo mjeseci, ali su dosegli vrhunac krajem prošle godine, nakon što je Zalužni rekao da su Ukrajina i Rusije dosegle mrtvu točku.

Upozorio je da "vjerojatno neće biti dubokog i lijepog proboja," već samo razorne štete i uništenja. Njegove primjedbe odmah su izazvale kritike iz ureda Zelenskog, koji je rekao da takvi komentari o ratu idu u prilog samo Rusiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene