Američki predsjednik Donald Trump i vođa republikanskih senatora Mitch McConnell (Foto: AFP)
Američki predsjednik Donald Trump i vođa republikanskih senatora Mitch McConnell (Foto: AFP) Foto: Afp

Vođa republikanaca u američkom Senatu Mitch McConnell u srijedu je Trumpovoj administraciji uputio poruku da brzo razriješi postojeće trgovinske sporove, posebice s Kinom, rekavši kako carine koje su nametnule druge zemlje kao odgovor na Trumpovu trgovinsku politiku počinju štetiti američkoj ekonomiji.


"Carine počinju imati određeni negativni utjecaj, zbog čega se nadam da ćemo napredovati na nekim drugim područjima, posebice s Kinom", rekao je McConnell u razgovoru za Reuters, a američku je ekonomiju u cijelosti ocijenio kao "užarenu".

Vezani članci Viktor Orban Orban sprema novo osvajanje, ima plan od 12 točaka: ''2024. će biti odlučujuća godina'' Donald Trump (Foto: AFP) Trump ima nove planove za Kinu: "Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti"

McConnell je istaknuo kako se nada da će Trumpova administracija izbjeći nametanje carina u visini do 25 posto za uvezene automobile i terence, što je pitanje koje je izazvalo paniku među proizvođačima automobila.

"Nadam se da ćemo uskoro biti u boljem položaju i kako nećemo trebati ići tim putem", napomenuo je McConnell.

Trump je od početka mandata zauzeo čvrst stav prema pitanju trgovine, ističući kako je odnos prema Sjedinjenim Državama nepravedan te napuštajući neke trgovinske sporazume uz prijetnje kako će se povući i iz ostalih, kao i iz Svjetske trgovinske organizacije.

Trumpova trgovinska politika odstupa od tradicionalnog republikanskog načela prihvaćanja međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini. McConnell je prethodno upozoravao na moguće ekonomske posljedice koje bi bile rezultat carina nametnutih SAD-u kao odgovor na Trumpovu politiku.

McConnell je rekao kako je Kina godinama profitirala u trgovini na štetu SAD-a, no mogućnost sklapanja povoljnijeg trgovinskog sporazuma s Pekingom nazvao je "velikim korakom naprijed". Nove američke carine na kineska dobra u vrijednosti 200 milijardi dolara od 1. siječnja trebale bi porasti na 25 posto.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju