Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Moskva i Peking zajednički su osudili nove sankcije koje je Washington objavio protiv Rusije, ali i, dosad bez presedana, protiv Kine zbog kupovine ruskog oružja, povećavajući tako već visoku napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata.


To je prvi put da SAD uvodi sankcije protiv neke strane vladine tvrtke zbog kupovine ''obrambenog materijala'' od Rusije, među kojim su borbeni zrakoplovi i rakete zemlja-zrak.

Vezani članci Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2 Tužan prizor u Rusiji: Gradom luta gladan i iscrpljen polarni medvjed, odlutao je 500 kilometara od svog doma Napad nervnim otrovom (Foto: AFP) Novi udar na Rusiju zbog napada nervnim otrovom u Britaniji

Objavljene u četvrtak navečer, te su sankcije primljene s ljutnjom u Pekingu. Glasnogovornik kineske diplomacije Geng Shuang izrazio je u petak "veliko zgražanje" pozivajući SAD da ih povuče jer će u protivnom morati "ispaštati posljedice".

"Ta gesta SAD-a teško krši temeljna načela međunarodnih odnosa i ozbiljno škodi odnosima između dviju zemalja i njihovih vojski", kazao je Geng Shuang spominjući "grešku" te ističući da je Peking već prosvjedovao kod Washingtona.

U istom trenutku Moskva, čiji su odnosi s Washingtonom na najnižoj razini, optužila je Washington da prijeti "svjetskoj stabilnosti".

"Bilo bi dobro prisjetiti se pojma poput svjetske stabilnosti koju nepromišljeno dovode u pitanje", rekao je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u priopćenju, dodajući da je "glupo igrati se s vatrom jer to može postati opasno". (Hina)