Kina je u ponedjeljak objavila protumjere na uvoz američkih proizvoda namećući carine u visini do 25 posto na 128 određenih proizvoda, kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij, objavilo je kinesko ministarstvo financija, a javlja agencija Xinhua.

Galerija


Službeni Peking je upozorio prošli mjesec da razmišlja o uvođenju carina što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg izbijanja trgovačkog rata između ta dva velika svjetska ekonomska diva.

Vezani članci Predsjednica Grabar-Kitarović i Stipe Miočić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Predsjednica odmjerila snage s najopakijim teškašem na svijetu Govor Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr) Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda

Novi kineski porezi, koje je odredila komisija zadužena za carinske tarife u okviru kineske vlade, odnose se na različite proizvode od voća do svinjskog mesa.

Američki predsjednik Donald Trump je 22. ožujka najavio da će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi dolara uvezene kineske robe, što je izvazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima.

Jučer je Kina odgovorila na to objavljujući listu sa 128 proizvoda na koje će uvesti carinu od 15 posto do 25 posto u slučaju neuspjeha u pregovorima sa SAD-om. (Hina)