Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci u SAD-u

Voda kontaminirana kancerogenim kromom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodovodi u 31 gradu u SAD-u, uključujući i Washington, zaraženi su kancerogenim heksavalentnim kromom.

Prva američka nacionalna razina o prisutnosti heksavalentnog kroma u vodi pokazala je porazne rezultate jer su istražitelji iz Radne skupine za okoliš uočili prisutnost ovog kroma u vodovodima čak 31 američkog grada.

Pročitajte i ovo Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

>> 'Rak je bolest isključivo modernog društva'

>> CT smanjuje smrtnost od raka pluća za 20 posto

Inače, heksavalentni krom bio je uobičajena industrijska kemikalija do ranih devedesetih, a još se koristi u nekim industrijama, prije svega za kromiranje i proizvodnju plastike i boja. Za ovaj krom se dugo znalo da izaziva rak pluća kada se udiše, no znanstvenici su tek nedavno našli dokaze da izaziva rak kada se proguta.

Slučaj s ovom kemikalijom postao je svjetski poznat kada je odvjetnica Erin Brokovich dobila slučaj u ime stanovnika kalifornijskog gradića Hinkley protiv tvornice Pacific Gas & Electric koja je ispuštala heksavalentni krom u izvor vode za piće.

Nakon cijelog slučaja javnost se u SAD-u podigla na noge, a sada je provedena i prva analiza u 35 gradova u kojoj se pokazalo kako vodovodi u čak 31 bilježe prisutnost kancerogenog kroma. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene