Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN i stručnjak za sigurnost, za Dnevnik.hr je prokomentirao što znači odluka gornjeg doma ruskog parlamenta o raspoređivanju ruske vojske u inozemstvu.


Ruski predsjednik Vladimir Putin još je jednom pokazao da mu je strategija jedna od najjačih strana. Odobrenje gornjeg doma ruskog parlamenta za raspoređivanje vojske u inozemstvu, koje je u srijedu jednoglasno prihvaćeno u tom najvišem ruskom zakonodavnom tijelu, zapravo se ne odnosi samo na Siriju. Rusija time sebe stavlja na kartu zemalja bez kojih se u budućnosti svjetske krize neće moći rješavati, a s time se slaže i prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN.

Vezani članci Rat u Ukrajini, djeca Finska zatvorila granice za ruske državljane. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova: "Nikome ne prijetimo nuklearnim oružjem" Prosvjedi u Rusiji - 1 Ruski mediji objavili koliko se rezervista dosad odazvalo pozivu na mobilizaciju: Dobrovoljci pristižu u vojne urede

Rusija je u posljednjih mjesec dana intezivirala svoje diplomatske aktivnosti, kao i svoju vojnu prisutnost u Siriji, a kulminacija toga mogla se vidjeti u govoru Vladimira Putina na Generalnoj skupštini UN-a i bilateralnim sastankom s američkim predsjednikom Barckom Obamom, nakon pune dvije godine.

'Rusi već počeli zračne napade na ISIS u Siriji'

Profesor Cvrtila odobrenje iz gornjeg doma ruskog parlamenta ne vidi kao stvar isključivo vezanu za stanje u Siriji. Rusija je u Siriji već odavno pristuna, podsjeća. "Mislim da se to poklapa s onim što se događa u posljednjih mjesec dana", rekao je i dodao da je njegov govor zapravo zatekao SAD.

Parlament odobrio Putinu raspoređivanje vojnih snaga u Siriji

Nas je ipak zanimalo, je li to nedvosmisleno znači odobrenje za vojnu akciju u Siriji.

"Ne nužno. Oni već jesu tamo kao instruktori i savjetnici. To ne bi značajno doprinijelo uspjesima sirijske vojske. To nije samo zbog Sirije, već zbog strategije bližeg susjedstva u kojem Rusija želi zaštititi svoje interese", ističe Cvrtila.

Naš sugovornik napominje i stratešku važnost Moldove te naglašava da se to odnosi i na istok Ukrajine i druga područja na kojima već postoji ruski utjecaj.

Što se tiče pokretanja vojne akcije U Siriji bez blagoslova Vijeća sigurnosti UN-a, Cvrtila smatra da to Putin ipak ne bi učinio. "Vjerojatno ne. On time zapravo sabotira SAD i aludira na jednostranu akciju SAD-a", kaže. Svaka buduća vojna intervencija u Siriji ili akcija protiv Islamske države, kaže Cvrtila, nakon ovakvih poteza Rusije, diktira da se i Rusiju mora uključiti kao bitnog partnera i uz odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

"Putin je zapravo sebi stvorio dobru stratešku poziciju u posljednjih mjesec dana, što je kulminiralo njegovim govorom na Generalnoj skuštini UN-a", kaže na kraju Cvrtila. Drugim riječima, kaže Cvrtila, Putin je odaslao poruku da je Rusija sila, bez koje se više ne može i koja se više ne može ignorirati na međunarodnoj sceni i rješavanju svjetskih kriza, pogotovo onih koje ulaze direktno u sferu ruskih interesa, poput Ukrajine, spomenute Moldove i Sirije.

Što se samog Bašara al-Asada tiče, Cvrtila ističe kako je on Putinov čovjek, a time predstavlja i interes Rusije kojeg treba na neki način zaštititi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju