Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao u Dnevniku Nove TV

Cvrtila: Malo je čudno da je kemijski napad u Siriji izveden baš sada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Vlatko Cvrtila gostovao je u Dnevniku Nove TV te je govorio o najnovijem razvoju situacije u Egiptu i Siriji.

O kaotičnoj situaciji u Egiptu i navodnom napadu kemijskim oružjem u Siriji u Dnevniku Nove TV govorio je prof.dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada

On smatra da je današnja odluka suda, koji je naredio puštanje bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka na slobodu, svakako politička poruka.

>> Sud donio odluku o puštanju Hosnija Mubaraka na slobodu!

'Bez obzira što pravno on više ni ne može ostati u pritvoru - on je, naime, pravno oslobođen - baš sada u Egiptu ne možete ništa učiniti a da se za to ne pita vojni vrh. To je u svakom slučaju politička poruka', smatra Cvrtila.

On tvrdi da će to sigurno dovesti do dodatnih napetosti, ali i mobilizacije protivnika sadašnjeg vojnog režima, koji je na vlast došao državnim udarom početkom srpnja. 'Ti politički protivnici sada su izgubili vlast i ovo će svakako biti poruka za njih i dugoročna poruka o smjeru Egipta', napominje Cvrtila.

Na pitanje o budućnosti regije u kojoj Egipat, kao najmnogoljudnija država arapskog svijeta i glavni saveznik Washingtona, ima ključnu ulogu, Cvrtila odgovara da će se nemiri vjerojatno nastaviti.

'Egipat će sigurno u budućnosti ostati nemiran, imat ćemo sigurno dramatičnih vijesti otamo, nasilje neće nestati iz političkog prostora i svakodnevnog života', kaže Cvrtila i dodaje da aktualni vojni režim vjerojatno neće brzati s izborima, jer prvenstveno želi postići određenu stabilizaciju države. U tom smislu ne treba očekivati ni neke radikalnije poteze Zapada protiv aktualne vlasti u Kairu.

Čudan trenutak navodnog napada u Siriji

Govoreći o izvješćima o navodnom napadu kemijskim oružjem u okolici Damaska, za što oporba u Siriji optužuje režim Bašara al-Asada, Cvrtila je kazao kako je to vijest koja otvara mnoga pitanja.

'Malo je čudno da se baš sada događa jedan takav napad', kaže Cvrtila, napominjući kako su upravo ovih dana u Siriju stigli UN-ovi inspektori ne bi li istražili optužbe o prijašnjim kemijskim napadima u toj zemlji. U tom smislu ne zvuči vjerojatno da bi ijedna vlast baš sada išla s takvim napadom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene