Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvađali se oko NATO-a

Vlast u BiH blokirana: Dragan Mektić za to optužuje HDZ BiH i Dodikovu stranku

Dragan Mektić (Foto: AFP)
Dragan Mektić (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjednica Vijeća ministara BiH ponovo je u utorak otkazana jer se nije pojavio nitko od ministara iz HDZ-a BiH, a ministar sigurnosti Dragan Mektić izravno je optužio tu stranku za namjerno blokiranje rada izvršne vlasti na državnoj razini, i to kroz jasnu suradnju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje", izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu, nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio ponovo prisiljen otkazati sjednicu jer na njoj nije bilo etničkog kvoruma za rad i odlučivanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu" Slika nije dostupna PRONAŠLI ZAJEDNIČKA STAJALIŠTA Dodik i Čović dogovorili političku suradnju: "SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas"

Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH definirano je kako to tijelo može zasjedati i odlučivati isključivo ukoliko na sjednici sudjeluje barem po jedan ministar iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Hrvatski ministri u sadašnjem sazivu su svi iz HDZ-a BiH i oni na sjednice ne dolaze od 4. travnja, a za to nisu ponudili nikakvo obrazloženje.

Ministar Mektić, koji dolazi iz Srpske demokratske stranke (SDS), koja na državnoj razuni definitivno odlazi u oporbu, kazao je kako je jasno da je na djelu neobjavljeni bojkot kojega provode stranke predvođene Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

"Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jest najava Milorada Dodika, koji je kazao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa", izjavio je Mektić.

Stranke provode pritisak

Dodao je kako mu je jasno da HDZ i SNSD na ovaj način provode pritisak ne bi li se što prije okončao rad Vijeća ministara BiH u sadašnjem tehničkom mandatu, ali je upozorio kako je blokada rada izvršne vlasti nedopustiva jer od toga štetu trpe građani.

BiH još nije dobila izvršnu vlast na državnoj razini, a ni zakonodavna ne funkcionira, iako je uspostavljen parlament na temelju rezultata izbora iz 2018. godine.

Sjednice dva doma Parlamenta BiH uopće se ne zakazuju, a Vijeće ministara ne može održavati sjednice, pri čemu je sve to rezultat sukoba između Stranke demokratske akcije (SDA) i SNSD-a oko nastavka puta BiH ka članstvu u NATO-u.

SNSD odbija poduprijeti bilo kakve odluke koje bi vodile državu ka članstvu u Alijansi, a SDA inzistira na jamstvima da takve blokade neće biti kada bude uspostavljeno novo Vijeće ministara, u kojemu bi srpske pozicije trebali preuzeti članovi Dodikove stranke.

Iako HDZ BiH nominalno podupire članstvo BiH u NATO-u, u praksi djeluje u korist SNSD-a.

Predsjednik HDZ BiH Čović kazao je kako u njegovoj stranci inzistiraju na što bržoj i bezuvjetnoj uspostavi novog Vijeća ministara, ali istodobno uvjetuju uspostavu nove vlade Federacije BiH izmjenama izbornog zakona. (Hina)

Aktualno Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, sud mu odredio i istražni zatvor. USKOK: "Očekujemo da ćemo ga uskoro vidjeti" Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) L Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) L Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) +0 Osijek: Sjednica Optužnog vijeća o potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića (Davor Javorovic/PIXSEL) Hrvatska Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, sud mu odredio i istražni zatvor. USKOK: "Očekujemo da ćemo ga uskoro vidjeti" 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene