Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladimir Putin poručuje

"Sjeverna Koreja jest će i travu, ali neće zaustaviti svoj nuklearni program, sve dok..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primjeri Iraka i Libije uvjerili su sjevernokorejsko vodstvo kako im jedino nuklearna sredstva odvraćanja mogu osigurati zaštitu, stoga ih nikakve sankcije u tome neće osujetiti, naglašava ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pjongjang se neće odreći svojeg nuklearnog programa pod pritiskom sankcija i vojnih prijetnji, jer su ih primjeri u Iraku i Libiji uvjerili kako je odvraćanje nuklearnim sredstvima jedini valjan način kako osigurati vlastitu sigurnost, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin novinarima u utorak, na summitu zemalja BRICS-a u Kini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila

"Nabildavanje vojne histerije u takvim je uvjetima besmisleno, to je slijepa ulica. To može dovesti do globalne, planetarne katastrofe i ogromnog gubitka ljudskih života. Ne postoji drugi način za rješenje nuklearnog problema Sjeverne Koreje, osim onog mirnim dijalogom", ističe Putin.

Tamo gdje su Irak i Libija izabrale riješiti se oružja za masovno uništenje nauštrb smanjenja pritiska sankcija, Sjeverna Koreja izabrala je put konfrontacije s globalnom zajednicom, pritom uspješno razvivši nuklearno naoružanje i trenutno ubrzano usavršavaju sredstva njegove primjene, piše RT.

"Kao što sam rekao svojim kolegama jučer, oni će jesti i travu ali neće zaustaviti svoj program, sve dok se ne budu osjećali sigurnima. Što može vratiti njihov osjećaj sigurnosti? Ponovna uspostava međunarodnog prava", poručio je Putin.

Merkel: "Sankcije su hitno potrebne"

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila da je uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji "hitno potrebno".

Merkel je u utorak naglasila kako će ministri vanjskih poslova Europske unije razmatrati uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog raketnog programa i da su one "hitno potrebne".

"Sjevernokorejski nuklearni pokusi predstavljaju flagrantno kršenje svih međunarodnih uvjeta", kazala je Merkel u Bundestagu. "Jasno kažem i u ime čitave vlade: jedino je moguće mirno, diplomatsko rješenje", dodala je.

Kina protiv vojne opcije ali može razgovarati o sankcijama

Kina je u utorak isključila vojnu opciju kao rješenje sjevernokorejske krize.

"To nikad nije bila opcija", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na redovitoj konferenciji za novinare.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha kazao je nakon susreta s kineskim kolegom Wangom Yijem kako bi Kina mogla biti otvorena za dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što su dvije zemlje razgovarale o šestom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene