Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"Ne možemo bez Rusije"

Lukašenko Putina nazvao starijim bratom, o jednoj temi nije bilo govora: Komentirali Svjetsko nogometno prvenstvo

Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin Foto: Konstantin ZAVRAZHIN / SPUTNIK / AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega i bliski saveznik Aleksander Lukašenko u ponedjeljak su veličali dobrobit suradnje dviju država tijekom prvog Putinovog posjeta Minsku od 2019., gotovo ne spomenuvši rat u Ukrajini. 

Nitko od novinara prisutnih na konferenciji za medije ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog bjeloruskog kolege Aleksandera Lukašenka nije pitao hoće li se Bjelorusija uključiti u rat u Ukrajini. Lukašenko je ranije ponavljao da se to neće dogoditi. 

Umjesto toga dvojac je govorio o sve snažnijem gospodarskom i obrambenom povezivanju dviju bivših sovjetskih država, ujedinjenih u takozvanu "Uniju", kao i o finalu Svjetskog prvenstva u nogometu odigranog u nedjelju u Katru, prenosi Reuters.

Bjeloruska politička oporba, uglavnom u pritvoru, egzilu ili cenzurirana, strahuje da će Kremlj postepeno anektirati ili "apsorbirati" svog mnogo manjeg slavenskog susjeda. I Putin i Lukašenko su se trudili odbaciti tu ideju.

"Rusiji nije u interesu bilo koga apsorbirati", rekao je Putin. "To jednostavno nema nikakve svrhe"“.

Lukašenko, koji je sedamdesetogodišnjaka Putina u jednom trenutku nazvao "starijim bratom", hvalio je Rusiju kao prijateljicu koja je "pružila ruku", opskrbljujući Bjelorusiju naftom i plinom po sniženim cijenama. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Komentirao i mobilizaciju Novo Putinovo obraćanje, komentirao i uporabu nuklearnog oružja: "Posjedujemo ga u naprednijem obliku od bilo koje druge zemlje, ali..."

"Rusija može bez nas, ali mi ne možemo bez Rusije", rekao je. Bjeloruski autokrat kazao je su se dvije zemlje dogovorile o novoj cijeni za opskrbu ruskim plinom, ali je odbio precizirati o kojoj je cijeni riječ prije nego o tome raspravi njegova vlada. 

Ruska vojska u veljači je iz Bjelorusije pokrenula svoj neuspješni napad na Kijev, a u toj državi se mjesecima odvija vojna aktivnost dviju zemalja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene