Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla Putinova čestitka

Slavlje jednog od najživopisnijih čelnika moderne povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu telegramom čestitao rođendan 'dragom prijatelju' Fidelu Castru koji u Havani slavi 90. rođendan, objavio je Kremlj na svojoj web stranici.

'Duboko vas poštuju u Rusiji kao izvanrednog državnika koji je posvetio cijeli život u službi za kubanski narod', napisao je Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Živopisni čelnik Kubanci ne poznaju život bez njega Slika nije dostupna Jačanje odnosa Putin u posjetu Kubi, sastao se s braćom Castro i obećao 3,5 milijardi dolara ulaganja

'Nemoguće je podcijeniti vaš osobni dopinos razvoju prijateljstva i suradnje naših zemalja', dodao je ruski čelnik i poželio Castru dobro zdravlje i dug život.

Kuba slavi 90. rođendan Fidela Castra

Tisuće ljudi uz ritmove latinske glazbe slavile su do sitnih sati u subotu na havanskom Maleconu uz obalu mora 90. rođendan kubanskog umirovljenog vođe Fidela Castra.

Točno u ponoć bend je odsvirao 'Happy Birthday' u čast ikone revolucionarne ljevice, gerilca, državnika i jednog od najživopisnijih čelnika moderne povijesti. Na drugom kralju zaljeva istovremeno je počeo vatromet.

Živopisna povorka u kojoj su bili plesači i bendovi koji su svirali salsu protezala se kilometrima po Maleconu, aveniji i šetnici dugoj osam kilometara uz obalu mora.

Ovaj mjesec Kuba na različite načine obilježava rođendan 'El Comandantea' - od fotografskih izložbi o njegovom životu, do proizvodnje najdulje cigare na svijetu - 90 metara dugačke u Fidelovu čast.

Mnogi Kubanci kritiziraju Castra zbog vladavine željeznom rukom, kršenja ljudskih prava i gušenja demokratskih pokušaja, a njegovo je savezništvo sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svijet dovela do ruba nuklearnog rata. Drugi kažu da je bio važna figura Pokreta nesvrstanih, a slave ga među ostalim jer je Kubu oslobodio američke dominacije i stanovništvu dao besplatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje.

Od siromašnog dječaka do živućeg simbola

Fidel Castro rođen je 13. kolovoza 1926. u Biranu na istoku Kube, a od ranog djetinjstva svjedočio je siromaštvu u kakvom je živjela većina Kubanaca.

Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Castro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi 'slavu i ugled' i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odjela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je odvjetnički ured, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. natjecao se za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore.

Batistina diktatura zaustavila je Castrovu garađansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara.

Već godinu poslije Castro i šačica drugova napali su vojarnu u Santiagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom spriječila. Urotnici su uhićeni.

Osuđen je na 15 godina, ali je pušten nakon dvije pošto je Batista proglasio opću amnestiju. S bratom Raulom otišao je u Meksiko i tamo počeo graditi novu revolucionarnu grupu.

U egzilu je upoznao i mladog argentinskog liječnika Ernesta Chea Guevaru, koji će mu kasnije postati suborac, i učio se taktikama gerilskog ratovanja.

Castro se vratio na Kubu 1956., a 1958. krenuo je u uspješnu ofenzivu protiv vojske. Batista je pobjegao iz zemlje na Staru godinu, a Castro 1. siječnja 1959. proglasio pobjedu revolucije.

Kuba je nakon raspada SSSR-a potonula u duboku ekonomsku krizu. Mnogi se Kubanci sjećaju nestašica koje su trpjeli početkom devedesetih godina. Samo su prihodi od turizma i pomoć naftom bogate Venezuele spasili socijalističko vodstvo od propasti.

Fidel se odrekao vlasti u srpnju 2006. zbog teške, ali nikad objašnjene bolesti. Dvije godine poslije njegov brat Raul i službeno ga je naslijedio na svim državnim funkcijama. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene