445084
445084
445084
445084
445084

10 vrlo značajnih godina za Kubu kojom vlada Raul Castro

  • , 31.07.2016., 17:03
  • Autor:
  • komentara

Kuba u nedjelju slavi desetu godišnjicu dolaska na vlast Raula Castra, brata Fidela, oca Kubanske revolucije, i desetljeće razvoja događaja koji su dugo bili nezamislivi na tom komunističkom otoku: gospodarsko otvaranje i približavanje SAD-u, piše AFP.

 
 
 
 
Raul Castro (Foto: AFP)
Raul Castro (Foto: AFP)

Točno 31. srpnja 2006., Fidel Castro je zbog zdravstvenog stanja vlast predao svom mlađem bratu Raulu, drugom čovjeku u državi i ministru obrane od 1959. Službeno imenovan predsjednikom 2008., Raul je objavio da će se povući 2018., donijevši odluku o ograničavanju obnašanja vlasti na dva mandata.

Raul Castro, sada 85-godišnjak, diskretan onoliko koliko je njegov brat bio rječit, svoju je zemlju uveo u novu eru, a da pritom nije uzmaknuo na političkom planu. Kubanci sada mogu lakše putovati, izabrati između brojnih privatnih restorana, spajati se na wifi, prodavati i kupovati kuće ili automobile te promatrati kako se na veleposlanstvu SAD-a vije zastava sa zvjezdicama i prugama.

Od kada je 2014. počela obnova prekinutih odnosa, dva ljuta neprijatelja iz Hladnog rata već su konkretizirala neka obećanja te je ponovo uspostavljena direktna poštanska služba, američki hotelijeri i kruzeri vratili su se na Kubu, a uskoro se očekuje i uspostava redovitih zračnih linija.

Kuba i dalje čeka na potpuno ukidanje trgovinskog embarga kojeg je SAD uveo 1962. Predsjednik Barack Obama, koji je u ožujku stigao u povijesni posjet Havani, ublažio je sankcije, no nije uspio uvjeriti Kongres, kojim dominiraju republikanci, da potpuno ukine 54 godine dug embargo. Ipak, paket mjera koje je izdalo ministarstvo financija i trgovine koji je stupio na snagu uključuje, između ostalog, odobrenja za izvoz telekomunikacija, poljoprivredne opreme i opreme za građevinarstvo, a Amerikancima se dopušta i posjet Kubi te zaključivanje bankovnih odnosa.

Olakšan je i izvoz mobilnih uređaja, softwarea i internet servisa prema Kubi, a američke zrakoplovne kompanije se raduju skorašnjem otvaranju redovnih linija prema karipskom otoku.

Gospodarske promjene i veće slobode u jednostranačkom sustavu

No Raul Castro ne pokazuje namjeru napustiti jednostranački sustav vlasti ili državno kontrolirano gospodarstvo te ga se kritizira iz istih razloga kao i Fidela. Posebice mu se zamjera jednostranački sustav i progon disidenata. Iako Kuba opovrgava postojanje političkih zatvorenika na otoku, Kubansko povjerenstvo za ljudska prava (CCDH) tvrdi da je zbog "političkih motiva" na Kubi zatvoreno 93 ljudi.

"Usprkos svemu, Raul Castro je pridonio poboljšanju života jednog dijela Kubanaca", ocjenjuje analitičar Arturo Lopez-Levy, politolog kubanskog podrijetla sa sveučilišta u Teksasu.

"Najkonzervativniji su tražili postupno provođenje reformi, kontroliranje i ograničene mjere reforme gospodarstva, ali je Raul Castro istovremeno pokrenuo i političke promjene", dodaje Lopez-Levy, navodeći kao primjer dozvolu putovanja, jačanje vjerskih prava i decentralizaciju državnog aparata.

"Kako mu nitko na ljevici ne može prišiti da je zagovornik kapitalizma, Raul je to iskoristio kako bi uveo tržišno orijentirane promjene", zaključio je analitičar.

Bivajući cijelo desetljeće na kormilu kubanske države, Raul je pokrenuo napore u smjeru moderniziranja Kube, ali je zemlja i dalje čvrsto imuna na američku politiku promjene režima.

Njegov cilj gospodarskog razvoja, smatra Lopez-Levy, i dalje izmiče, ali nakon desetljeća Raula Castra na vlasti Kuba je sigurno bolje pripremljena za međugeneracijsku predaju vodstva 2018.

Na čelo Kube tada će stati Miguel Diaz-Canel, sadašnji potpredsjednik, rođen 1960. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se