Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kubanski vođa

FIDELOV DVOSTRUKI ŽIVOT Skrivene žene, ljubavnice, djeca...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet Baracka Obame Kubi bio je povod za priču o tajnom životu Fidela Castra.

Obamin posjet Kubi, prvi službeni od strane nekog američkog predsjednika u posljednjih 88 godina, povod je za priču o knjizi'Dvostruki život Fidela Castra' autora Juana Reinalda Sancheza. On je 17 godina radio kao tjelohranitelj kubanskog vođe, a onda je u knjizi otkrio licemjerstvo između Castrove retorike i njegovih postupaka.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

Dok je njegov narod patio, Fidel Castro živio je u udobnosti, a do javnosti je tajio sve pa čak i osmero djece, brojne ljubavnice i ženu.

Njegova prva supruga bila je Mirta Díaz-Balart, a druga Dalia Soto del Valle. Obje je varao, drugu s Celiom Sanchez, svojom osobnom tajnicom, prisnom prijateljicom i 'psom čuvarom' tijekom 30 godina.

Bilo je tu još ljubavnica, a Kubanci o tome svemu nisu imali pojma. Desetljećima je javnost znala samo male djeliće iz njegova privatnog života, a, zvuči nevjerojatno, čini se da godinama nisu znali ni za postojanje Dalije, žene s kojom je dijelo život od 1961. godine.

Najstarije Castrovo dijete, barem službeno, je Fidelito ili Fidel Jr. Naime, riječ službeno je tu jer je Castro imao i nezakonitog, šest mjeseci ranije rođenog sina koji je bio plod trodnevne afere.

'Mali Fidel'

Fidelito je rođen 1949. godine za vrijeme braka s Mirtom koju je oženio godinu dana ranije dok je bila studentica prava. Brzo nakon medenog mjeseca u New Yorku Fidel je izgubio interes za elegantnom Mirom od koje se razveo 1955. godine. Međutim, dobio je skrbništvo nad njihovim sinom. U početku je 'mali Fidel' nazivan potencijalnim nasljednikom, a s ocem se pojavljivao u medijima. Posebno zapažen bio je njihov zajednički nastup 1959. godine koji je prenosio CBS, a u sklopu kojeg su se Fidel i dječačić pojavili u pidžamama.

Fidel je u tom pomalo smiješnom okruženju u 10 minuta pokušao uvjeriti američke gledatelje da nije opasni komunist nego dobar obiteljski čovjek, kao i svaki drugi Amerikanac.

Pod pseudonimom José Raúl, Fidelito je u SSSR-u studirao nuklearnu fiziku, oženio Ruskinju, a onda 1980. godine imenovan voditeljem kubanske Komisije za atomsku energiju iz koje je otpušten 1992. godine.

Fidelova veza s prvom suprugom nikad nije bila strastvena kao s Natalijom Revuelte s kojom je Mirtu varao. Natalia je također bila udana, a Fidela je prvo obilazila kao prijateljica, tek onda kao ljubavnica. 1956. godine rodila je Alinu, Fidelovu jedinu kćer - dijete koje mu se jedino usudilo suprotstaviti.

Kako je opisala u svojoj autobiografiji, kada je imala 14 godina objavila je svoju namjeru da napusti Kubu. U to vrijeme Fidel nije obraćao previše pozornosti, ali Alina je i kad je odrasla ostala ustrajna u ideji. 1980. godine postala je model i jednog dana osvanula u časopisu Cuba odjevena u bikini. Kada je to vidio, Fidel je tražio da ju se odmah pozove. Dana sata kasnije ušetala je u njegov ured ni najmanje preplašena. Vika je odzvanjala po cijeloj sobi, zidovi su se tresli od dernjave. 'Svi znaju da si moja kći. Pozirati tako u bikiniju je nepristojno', derao se Castro.

'Oh, sada si zainteresiran za to što radim', odgovorila je Alina vrišteći.

Godine su prolazile, a onda je 1993. Fidel preko tajnih službi doznao da Alina planira pobjeći s Kube. Pozvao je šefa svoje pratnje u upozorio ga da Alina nikako ne smije napustiti zemlju. No, dva mjeseca kasnije uspjela je pobjeći s perikom na glavi i opremljena lažnom španjolskom putovnicom uz pomoć mreže međunarodnih pomagača.

Bivši tjelohranitelj, autor knjige, kaže da su rijetke bile prilike u kojima je Fidel dopuštao da njegov bijes eksplodira. U 17 godina on je to vidio samo dva puta - kada je Alina pobjegla poludio od bijesa.

'Želim odgovorne. Zahtijevam izvještaj. Želim znati kako se sve to moglo dogoditi', vikao je.

Juan je Alinu vidio 15 godina kasnije, u Miamiju. Živi skromno i nakon bijega nikad više nije nogom kročila na Kubu.

Njavažnija i najmanje poznata Dalia

Nakon Mirte i Naty pojavila se Dalia Soto del Valle, najvažnija, ali i najmanje poznata Fidelova žena. Upoznali su se 1961. godine na jednom javnom događanju u pokrajini Villa Clara. Fidelu je odmah za oko zapela plavooka plavuša.

Nakon tri susreta, i naravno uobičajenih provjera, Fidel joj je predložio da se preseli u Havanu, a onda je vrlo diskretno smjestio u kuću na periferiji glavnog grada.

Zajedno su dobili pet sinova, a svi su nosili ime koje počinje sa slovom A - Alexis, Alex, Alejandro, Antonio, Angelito. Prva tri imena varijacije su imena Alexander, preudonima koji je Fidel usvojio dok je bio gerilac, a u čast Aleksandru Velikom kojem se divio.

Pet dječaka odraslo je daleko od sjedišta vlasti, drugih Kunabaca, pa čak i od svojih rođaka. Većina ih i danas živi na ogromnom obiteljskom imanju u uvjetima koji su daleko od revolucionarne štednje koji zagovara njihov otac.

I Fidel je bio varan

Inače, nije samo Fidel bio taj koji je varao. I Dalia je varala njega - 1984. godine Fidel je saznao da ima aferu s Jorgeom, članom pratnje. Mjesec dana nakon saznanja Fidel i njegova pratnja nisu kročili u dom koji je dijelio s Dalijom. Putovao je zemljom i spavao u nekima od 20 kuća koje je posjedovao.

Svi su mislili da je to kraj. Međutim četiri tjedna kasnije Fidel se vratio bez da je upozorio Daliu o dolasku. Bračni život nastavio se kao da se ništa nije dogodilo.

Jorge je pak nestao preko noći i više nitko nije čuo za njega, piše news.com.au.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene