Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija
Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija Foto: Afp

Visoki španjolski general dao je ostavku u subotu nakon optužbi da je primio cjepivo protiv covida-19 prije prioritetnih skupina, postavši tako jedan od brojnih javnih dužnosnika koji je izazvao bijes javnosti zbog preskakanja reda za cijepljenje.


Visoki španjolski general dao je ostavku zbog optužbi da je primio cjepivo preko reda, postavši tako jedan od brojnih javnih dužnosnika koji je izazvao bijes javnosti zbog preskakanja reda za cijepljenje. Ministrica obrane Margarita Robles tražila je objašnjenje od generala Miguela Angela Villarroye, zapovjednika glavnog stožera, nakon što su se u petak pojavili napisi u medijima da se cijepio.

Vezani članci Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena Red za cijepljenje na Ksaveru - 3 A nije bilo od jabuke? Došla se cijepiti pa odustala kad je čula kojim cjepivom: ''Pa kaj ću čekati satima da se cijepim shitom? E, pa neću''

U priopćenju o njegovoj ostavci, ministarstvo obrane dalo je naslutiti, ali nije izravno potvrdilo da je Villarroya primio cjepivo. General "nikad nije namjeravao iskoristiti neopravdane privilegije koje su narušile sliku oružanih snaga te bacile sumnju na generalovu čast", objavilo je ministarstvo.

Dodaje da je Villarroya "postupio onako kako je mislio da je ispravno", no da je to "nanijelo štetu javnoj percepciji oružanih snaga." Villarroya nije bio odmah dostupan za komentar.

Građani bijesni: "Jeste li vi važniji od nas?"

Na početku pandemije, Villarroya je predstavljao vojsku na dnevnim konferencijama za medije na kojima je govorio o tome kako vojnici čiste staračke domove te brine o starijima. Španjolci su ozlojeđeni zbog preskakanja reda za cijepljenje.

"Generalu Villarroya i ostali kolege, moj partner ima 67 godina, ima Alzeheimerovu bolest te je slijep. Čekamo na cjepivo. On je službenik, a ja bivša medicinska sestra te smo u prvoj grupi. Jeste li vi važniji?", tvitala je korisnica te društvene mreže.

Stopa zaraženih u Španjolskoj je narasla od prosinca, s 42.885 novih slučajeva zabilježenih u petak i ukupno 2,4 milijuna od početka pandemije. U petak je registrirano 400 umrlih, a ukupno je od početka pandemije život izgubila 55.441 osoba.