Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu tehničke izmjene Izbornog zakona. Schmidt je okupio lidere političkih stranaka i dao im rok od šest tjedana da se usuglase te im vrlo ošto poručio "Napravite ono što trebate raditi ili ću ja to učiniti umjesto vas".

Galerija Christian Schmidt Zastave BiH Glasanje - 2 +1 Glasanje - 1

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, dok će ostale mjere vezane uz Zakon i Ustav, ostati na čekanju.

Gordan Grlić Radman i Anthony Blinken Grlić Radman tražio od Blinkena da se angažira oko izborne reforme u BiH: "Inače bi moglo doći do radikalizacije"

Milorad Dodik Dodik u kampanji: Protivi se suživotu i reformama, a Srebrenicu naziva "propagandom"

Vikao i lupao po stolu

Schmidt je u srijedu okupio lidere političkih stranaka i dao im rok od šest tjedana da se usuglase o izmjenama Ustava Federacije BiH. Na sastanku je bio vrlo energičan i odlučan. Elmedin Konaković iz stranke Narod i Pravda izjavio je da je Schmidt "vikao i lupao po stolu" i ultimativno tražio od stranačkih čelnika da što prije sami pokušaju postići dogovor o cjelovitijim izmjenama izbornog zakona. U suprotnom planira nametnuti mjere koje se odnose na konstituiranje Doma naroda federacije BiH i cenzus od 3 posto

Prosvjed u Sarajevu Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo zbog izbornog zakona u BiH

Izmjene zakona koje nameće Schmidt tehničke su prirode i odnose se na poboljšanja kontrole i organizacije izbornog procesa s ciljem sprječavanja izbornih prijevara.

Vrlo odlučan i emotivan u obraćanju

"Naredio sam danas transparentni paket koji jamči pravedne izbore i pravednu kampanju". 

Visoki predstavnik bio je emotivan i odlučan i u izjavi nakon sastanka, obrazlažući svoju odluku.

"U ovoj zemlji nema drugorazrednih naroda. Ova zemlja se sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi, no neki misle da mogu govoriti u ime drugih naroda", naglasio je Schmidt.

Govoreći o odluci koju je donio o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, rekao je da su "izbori osnovno pravo svakog pojedinca, svakog birača i zato danas donosim paket koji garantira slobodnu i fer kampanju. Svaka stranka kaže da se slaže s tim, a ja ih pitam 'Pa kako onda niste uspjeli?', Evo, ja sam uspio".

"Za neke izjave koje sam čuo bilo bi bolje, dragi moji prijatelji, da ste zatvorili usta nego da ste rekli to što ste rekli", bio je odriješiti Schmidt nakon razgovora s političkim čelnicima. "Ja ne toleriram ratno huškanje. Daytonski sporazum je temelj za ovu zemlju i on je donio mir".

"Moj savjet je: iskoristite ovu priliku, možda nećete dobiti drugu. Očekujem rezultate, očekujem da djelujete odmah i učinite nešto za stanovnike svoje zemlje. Napravite ono što trebate raditi, nemojte čekati druge. Ako ne uspijete, u skladu s Daytonskom sporazumom, ja ću to učiniti umjesto vas".

Pozivam vaše lidere da prihvate presude međunarodnih sudova. Neprihvatljivo je da te presude još nisu unesene u Ustav.

Naglasio je i da je pred BiH još dugi put do Europske Unije.

Čelnici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu bili na sastanku kod Schmidta, a izaslanstvo HDZ-a BiH Schmidtu je prenijelo poruku da u najvećoj hrvatskoj stranci očekuju nametanje cjelovitog paketa promjena izbornog zakona jer bi u protivnom “na jugu zemlje moglo doći do problema", izrazio je zabrinutost nakon sastanka Peđa Kojović iz Naše stranke.

Pred BiH su izbori u listopadu. Schmidt traži dogovor kojim bi se uklonila mogućnost blokade funkcioniranja federacije BiH nakon izbora.

<p>Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a vi&scaron;e o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. <br />
<br />
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga <a target="_blank" href="https://novavideo.dnevnik.hr/">besplatno na novatv.hr</a><br />
&nbsp;</p>
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju