Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uzaludno pokušava osporavati državu BiH te da Republika Srpska nije država.


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je u intervjuu za izdanje jednog lista istaknuo da je Republika Srpska država a da je BiH njezin okov te da će se s vremenom raspasti.

'Ustav apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav 'suverenitet' entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti', navodi se u pisanoj izjavi austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH, Valentina Inzkoa.

>> Dodik: Iz BiH se ne može govoriti samo jednim glasom, to je iluzija

Vezani članci Stop zlostavljanju, ilustracija Dvije Ukrajinke organizirale mrežu prostitucije u BiH: Novačile djevojke, zlostavljale ih i prisiljavale da prodaju svoje tijelo Milorad Dodik VIDEO Pogledajte novi ispad Milorada Dodika: Brutalno izvrijeđao i opsovao zastupnika

'Takve problematične izjave stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih dužnosnika RS-a da poštuju ustavni poredak BiH, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a time i mirovni sporazum', upozorio je Inzko. Dodao je da je uzaludno osporavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je jasno utvrđen Daytonskim mirovnim sporazumom.

'Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i RS, i po definiciji iz Daytona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju postojati - teritorij, narod i funkcionalna vlast', rekao je Dodik.Pojasnio je da Republici Srpskoj nedostaje tek međunarodno priznanje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.