Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Visoki kazneni sud potvrdio smrtnu presudu Saddamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki irački kazneni sud je objavio odluku kojom odbacuje žalbu bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i potvrđuje smrtnu kaznu za "zločine protiv čovječnosti".

"Sud je odobrio presudu za zločine protiv čovječnosti i kaznu, protiv osuđenika Sadama Huseina, Barzana al-Tikritija i Awada al Bandara, i smrt vješanjem", kaže se u dokumentu suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Saddamov odvjetnik traži od SAD-a da ga ne izruči iračkim vlastima

Presudu na 17 stranica potpisao je predsjednik Visokog kaznenog suda sudac Arif Abdul Razzak Shaheen.

Objavljivanje presude je prvi korak u procesu koji bi trebao završiti vješanjem bivšeg iračkog diktatora.

Sada bi presuda trebala biti prebačena predsjedništvu kako bi je potpisao irački predsjednik Jalal Talabani ili, u njegovom odsustvu, neki od njegovih potpredsjednika.

Sadama Huseina je na smrtnu kaznu osudio Visoki irački kazneni sud 5. studenoga zbog ubojstva 148 šijitskih seljaka iz Dujaila tijekom 80-ih nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega.

Njegov polubrat, bivši šef obavještajne službe Barzan al Tikriti i bivši šef revolucionarnog suda Awad al Bandar, također su osuđeni na smrtnu kaznu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene