Građevinski radnici, ilustracija
Građevinski radnici, ilustracija Foto: Afp

Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19, koja je kao posljedicu imala povećanje cijena sirovina i građevinskog materijala posljednjih nekoliko mjeseci, ugrozila je više od 80 tisuća radnih mjesta u građevinskom sektoru EU-a, rečeno je na raspravi održanoj na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.


Povećala se potražnja za drvnom građom, čeličnim i bakrenim žicama, cementom, betonom i ostalim materijalima, a uvjeti za prelazak preko granica u uvjetima pandemije dodatno su otežali cijeli proces. Takav trend tako predstavlja i problem za planove gospodarskog oporavka država članica Europske unije.

Vezani članci Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 1 Napetost na granici raste, a sada je procurio i interni dokument EU: Buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana pod velikim upitnikom Koronavirus, ilustracija Držali se za ruke: Bračni par preminuo od korone u razmaku od minute

Poskupljenje sirovina najveći je uzrok povećanja cijena industrijskih proizvoda, naglasila je u četvrtak u raspravi u Europskom parlamentu (EP) Mairead McGuinness, povjerenica Europske komisije za Financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala.

"Ovaj pritisak na cijene nekih industrijskih proizvoda globalni je trend, a cijene su u nekim slučajevima dosegle najvišu razinu od 2008. Komisija prati trenutačne poremećaje u lancima opskrbe. Vidimo manjak u opskrbi metalima, mineralima i drvom, što zauzvrat dovodi do pritiska na cijene", kazala je McGuinness pa dodala:

"Snažan gospodarski oporavak u Kini i SAD-u, zajedno s neviđenim investicijskim procvatom, dodatno pritišće ukupnu potražnju za ovim proizvodima."

Pascal Arimont, ispred Kluba zastupnika europskih pučana, poručio je kako Komisija mora dati konkretne odgovore na pitanja koliko će trajati ovakva situacija i hoće li se tržište smiriti, dok je Maria Grapini, iz saveza socijalista i demokrata, istaknula kako bi se neke sirovine trebale proizvoditi u Uniji, a ne da se samo oslanjamo na uvoz.

Kašnjenju u isporuci doprinijelo je i nasukavanje kontejnerskog broda u Sueskom kanalu u ožujku ove godine uslijed vjetrova i pješčane oluje, a što je onemogućilo promet u oba smjera, apostrofirao je liberal Nicola Danti govoreći kako je potrebno ojačati trgovinske sporazume između Unije i drugih zemalja.

Cijene čelika u Europskoj uniji porasla je za 150, a energenata za 120 posto, u raspravi je navela nezavisna eurozastupnica iz Italije Tiziana Beghin.

"Jedini mogući odgovor na ovu krizu je snažna industrijska politika Europske unije usko povezana s trgovinskom strategijom."

Trebamo umanjiti negativne učinke i spasiti 80 tisuća radnih mjesta u građevinskom sektoru Europske unije, izrekao je Robert Hajšel, zastupnik socijalista i demokrata.

"Trebamo stvarati održiva radna mjesta i omogućivati prekvalifikaciju radnicima koji su zahvaćeni ovom građevinskom krizom."

Zaštita okoliša vrlo je važan segment, podvukla je Henrike Hahn, zastupnica Zelenih, govoreći kako ne živimo od ekološke tranzicije, nego od rada i proizvodnje.

"Okoliš je važan, ali dok mi govorimo o tranziciji, vani tvornice staju jer nemaju mikročipova, a građevina stoji jer je cement preskup. Zaliha više nema, logistika ne podržava potražnju, a cijene rastu, što sve skupa najviše pogađa građane. Ovo nam je još jedan dokaz da se ne smijemo uzdati samo u uvoz."

Poslovni ljudi nadaju se kako će nestašica i poskupljenje biti privremeni, ali razvoj događaja ne mogu predvidjeti. U Njemačkoj se svako drugo građevinsko poduzeće žali da sirovinu za gradnju ne može nabaviti, a cijeli sektor ima čak više od 62 milijarde eura narudžbi.