Prosvjednici su u središtu Pariza raznim predmetima gađali policiju koja je odgovorila uporabviši suzavac.

Galerija


Francuska policija je u kratkom sukobu sa "žutim prslucima" u subotu u Parizu uporabila suzavac, izvijestili su mediji navodeći i kako je odaziv na prvi prosvjed "žutih prsluka" u novoj godini izgledao mnogo slabiji nego u studenom i prosincu.

Vezani članci Evelino Vale, muškarac kojeg su napala trojica huligana u Puli (Foto: Dusko Marusic/Pixsell) Jedan od napadača u Puli je pripadnik vojske. Umirovljenik: "Bez riječi su stavili kapuljače na glave i krenuli na mene" Požar na obiteljskoj kući u Velikoj Gorici (Foto: marin Tironi/Pixsell) - 5 Policija otkrila detalje tragedije u Velikoj Gorici, kolege i prijatelji opraštaju se od mladog vatrogasca

Prosvjednici su u središtu Pariza raznim predmetima gađali policiju koja je odgovorila uporabviši suzavac, izvijestili su mediji.

Podržavatelji pokreta "žutih prsluka" u subotu su u Francuskoj ponovno izašli prosvjedovati na ulicama no, kako navode mediji, njihov je broj izgledao mnogo manji nego prethodnih mjeseci.

U Parizu su se prosvjednici okupili na Elizejskim poljanama i krenuli prema staroj gradskoj burzi. Iza podneva se tamo okupilo više stotina ljudi.

FranceInfo je izvijestio da je na prosvjede u drugim gradovima u zemlji izašlo od nekoliko desetaka do oko 1200 prosvjednika.

Razmjerno slab odziv sugerira da prosvjedni pokret nakon Božića ne uspijeva vratiti vratiti zamah.

Na prvi prosvjed "žutih prsluka" sredinom studenog u Francuskoj je izašlo više od 280.000 ljudi, a na prosvjedima idućih vikenda stotine osoba su privedene, deset ljudi je izgubilo život a mnogi su ozlijeđeni u sukobima s policijom.

Pokret, koji funkcionira bez jedinstvenog vođe, isprva se protivio povišenjima poreza na gorivo. Potonja su povišenja otkazana, no pokret je otada uputio šire zahtjeve, uključujući veće plaće, smanjivanje poreza i ustavni amandman kojim bi glasači imali pravo pokrenuti referendum vezano za određene politike. (Hina)