Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament iznad svega

PRAVNI STRUČNJACI DIGLI POBUNU Od Camerona traže nezavisnu istragu o Brexitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću pravnih stručnjaka potpisalo je izjavu koju su poslali britanskom premijeru Davidu Cameronu kojom tvrde da je Brexit, odnosno referendum o izlasku iz EU, samo savjetodavan a nikako pravno obvezujući.

Stručnjaci tvrde da posljednju i konačnu odluku donosi parlament te savjetuju britanskoj vladi da dobro razmotri hoće li Velika Britanija poslušati 'glas naroda' i napustiti Europsku uniju. I to prije nego što se aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora, koji je u stvari 'okidač za Brexit', kada počinju teći rokovi i pregovori između EU i Velike Britanije o uvjetima izlaska iz Unije.

Smatraju kako bi Cameronova vlada trebala bi provesti nezavisnu istragu o tome što, odnosno koliko Velika Britanija dobiva a koliko bi izgubila napuštanjem europske zajednice.

'Parlament je vrhovno tijelo ove zemlje i čuvar naše demokracije. Zastupnici su izabrani kako bi donosili najbolje odluke sagledavajući objektivno sve argumente kako bi sačuvali interese zemlje i njezinih građana, u sadašnjem trenutku i za buduće generacije,' kazao je Philip Kolvin, jedan od koordinatora koji stoji iza pisma odvjetnika.

Dio parlamentarnih zastupnika, poput laburista Davida Lammya, podsjećaju da će novi premijer, tko god naslijedi Davida Camerona koji je najavio ostavku za listopad, morati tražiti odobrenje parlamenta prije nego što aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora.

Za izlazak Velike Britanije iz EU glasovalo je 51,9 posto glasača na referendumu, piše Independent.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I kraljica daje pristanak Zeleno svjetlo za Brexit: Kreću teški pregovori i odvajanje od EU-a Slika nije dostupna Visoki sud donio odluku o Brexitu Zakomplicirala se situacija oko izlaska Velike Britanije iz EU-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene