MSC Zoe (Foto: AFP)
MSC Zoe (Foto: AFP) Foto: Afp

Većina kontejnera koji su bili srušeni sa jednog od najvećih svjetskih teretnih brodova tijekom prošlotjednog olujnog nevremena, pronađeni su na dnu Sjevernog mora, javljaju nizozemske vlasti u ponedjeljak.


Upotrebom sonarne tehnologije, 220 od 281 kontejnera je pronađeno, prema podacima nizozemskog ministarstva infrastrukture i voda.

Vezani članci Gliser pomorske policije, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Nasukao se gumenjak na Hvaru, tri osobe ozlijeđene Brodica tone (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Posada brodice u Mljetskom arhipelagu bila u pogibeljnoj nesreći: ''Tonemo, udarili smo u nešto''

Osamnaest kontejnera se nasukalo na obalu otkako su 2. siječnja pali u more sa teretnog broda MSC Zoe koji je putovao od Antwerpena u Belgiji do njemačkog Bremerhavena.

Još uvijek nedostaje oko 40 kontejnera. Dva izgubljena kontejnera sadržavali su opasne materijale. Jedan koji se otvorio, prevozio je 250 vreća toksičnog peroksida u obliku praha. Neke od vreća nasukale su se na obalu.

Drugi kontejneri koji je prevozio 1400 kilograma litijskih baterija, još nije pronađen. Ministarstvo napominje kako ne postoji rizik za okoliš. Napori u pronalasku nestalih kontejnera mogli bi potrajati mjesecima.

Švicarska transportna kompanija MSC pristala je platiti sve troškove čišćenja. Ovaj incident zatrpao je nizozemske i njemačke plaže velikim količinama plastične ambalaže i kućnih potrepština, uključujući televizore. (Hina)