Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pisac Martin Bailey otkrio je novi dokaz koji bi napokon mogao dati odgovor zašto si je jedan od najvećih slikara, Vincent van Gogh, odrezao uho.


Martin Bailey je, istražujući materijal za svoju novu knjigu 'Studio juga', otkrio kako je Van Gogh 23. prosinca 1888. dobio od svojeg brata pismo u kojem ga ovaj obavještava da će se oženiti. Theo Van Gogh bio mu je najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da tada mladi i nepoznati umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku.

Vezani članci Operacija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Francuzu (20) napadnutom u Splitu nisu uspjeli spasiti ušku: "Sjedio je ispred bolnice s komadom uha u čaši i plakao” Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Krvavo jutro u Splitu: Posvađao se s Francuzom, potukli se, a onda mu usred grada odgrizao dio uha

Vincenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila. Bio je zabrinut da ga brat više neće moći uzdržavati jer će imati ženu i djecu.

Povjesničari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom. No, Baileyjev argument da je za svadbu doznao baš onog dana kada je odlučio sam sebe osakatiti prilično je uvjerljiv.

U Theovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vijest da se njegova stara prijateljica Jo Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala udati se za njega. Bailey vjeruje da je Theo pisao Vincentu kad i majci te da je Vincent pismo dobio 23. prosinca, na dan sakaćenja.

Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubojstva, dvije godine kasnije, piše Independent.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju