Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp

Mađarska će staviti veto na sve sankcije Europske unije protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju, rekao je u petak premijer Viktor Orban za državni radio.


Ukrajina je pozvala 27 država članica Europske unije da sankcionira rusku državnu tvrtku za nuklearnu energiju Rosatom, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu izgrađenu uz pomoć Rusije i planira je proširiti s Rosatomom, to blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije za nuklearnu energiju "očito mora" staviti veto.

"Nećemo dopustiti da se provede plan o uključivanju nuklearne energije u sankcije", rekao je mađarski premijer te dodao da "to ne dolazi u obzir".

Ilustracija Očekuju se prosvjedi, Biden smiruje tenzije! Danas objava brutalne snimke na kojoj policajci ubijaju čovjeka: "Muka mi je od onoga što sam vidio"

Mađarska, članica EU-a, opetovano je kritizirala sankcije EU-a Rusiji nametnute zbog invazije na Ukrajinu, uz tvrdnje da one nisu uspjele znatnije oslabiti Rusiju, a mogu uništiti europsko gospodarstvo.

Zapad nije nametnuo sankcije Rosatomu otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Andrej Plenković Plenković o akciji u Splitu: ''Policija treba ispitati tko su ljudi koji su odveli jahtu''

Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine. U toj elektrani proizvodi oko polovicu svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobiva iz Rusije.

Prema ugovoru potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska namjerava proširiti elektranu Paks s dva VVER reaktora ruske proizvodnje svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju