Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće za ljudska prava traži

Poručili Medvedevu: Treba pokopati Lenjina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za ljudska prava Kremlja preporučilo je predsjedniku Dmitriju Medvedevu da konačno donese odluku o pokapanju Lenjina, koji od 1924. počiva u mauzoleju na moskovskome Crvenom trgu, stoji u izvješću objavljenom na internetskoj stranici ruske nevladine organizacije 'Memorijal'.

'Treba donijeti odluku o pokapanju Lenjinova tijela', preporučuje Vijeće u izvješću predanom u veljači ruskom predsjedniku. Vijeće smatra da bi ta mjera Rusiji omogućila da se, dvadeset godina nakon pada sovjetskog režima, distancira od komunističke prošlosti. Vijeće predlaže da se političarima koji opovrgavaju represiju za Staljinova režima zabrani obnašati javne dužnosti te da se zabrani ulicama davati imena po organizatorima tih represija. Rusija si mora izgraditi identitet na temelju svojega kulturnog naslijeđa, svojih pisaca i pjesnika, naglašavaju pisci izvješća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednje počivalište Groblja su im pretrpana, pogrebi preskupi: Oni su pronašli alternativu, nude se i novčane nagrade Ilustracija Ovo morate znati Skupo je umrijeti, ali je jeftinije ako vas kremiraju: Provjerili smo što smijemo s urnom i pepelom

'Mi nismo zemlja Lenjina ili Staljina, nego zemlja Puškina, Gogolja, Tolstoja i Pasternaka', pišu oni Medvedevu. Komunistička stranka oštro je kritizirala taj dokument. Zamjenik predsjednika Komunističke partije Ivan Melnikov izjavio je u četvrtak za dnevni list 'Komersant' da pitanje Lenjinova pokopa svjedoči o namjeri Vijeća za ljudska prava da skrene pozornost javnosti s pravih problema.

Nakon raspada SSSR-a 1991. pitanje pokopa oca Boljševičke revolucije redovito je povod raspravama u Rusiji. Nijedan čelnik zemlje dosad se nije usudio donijeti tu odluku. Po ispitivanju koje je provela stranka na vlasti Ujedinjena Rusija u siječnju, više od dvije trećine Rusa žele da Lenjin bude pokopan. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene