Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće sigurnosti UN: Konzultacije o Kosovu bez pomaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a u održalo je neformalne konzultacije o Kosovu i razmotrilo izvješća o radu misije UNMIK-a, nakon čega je predsjedavajući Vijeća, kineski veleposlanik Wang Guangya, izjavio kako i dalje postoji podjela među članicama Vijeća u pogledu konačnog statusa Kosova.

"Članice Vijeća i dalje ostaju podijeljene. Vjerujem da nam treba još vremena kako bismo premostili razlike u Vijeću i razlike u regiji", rekao je Guangya.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Na pitanje novinara o stajalištu Kine o tom pitanju, kazao je kako bi se Kina suglasila sa "svakom formulom koju dogovore Srbija i Kosovo".

Guangya je istaknuo da jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova ne bi bila poželjna formula za Vijeće sigurnosti UN.

Američki veleposlanik pri UN-u Zhalmay Khalilzad najavio je, nakon konzultacija Vijeća, da će SAD i partneri u idućih nekoliko dana podnijeti novi nacrt rezolucije o Kosovu, te izrazio uvjerenje kako su "ovaj i idući tjedan, odnosno idućih 10 dana, odlučujuće razdoblje da se donese odluka u tom pitanju".

SAD i europske članice Vijeća do sada su podnijele četiri nacrta rezolucije o Kosovu, utemeljene na planu izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti, a aktualni nacrt predviđa rok od 120 dana za novi krug pregovora Beograda i Prištine, uz proglašenje neovisnosti u slučaju njihovog neuspjeha.

Iako su sve modifikacije išle u smjeru udovoljavanja zahtjeva Rusije, kako bi odustala od najavljenog veta na neovisnost Kosova, Moskva je odbacila sva četiri nacrta, inzistirajući na rješenju koje će biti rezultat pregovora i prihvatljivo za Beograd.

Sjedinjene Države spremne su dati još vremena za pregovore kako bi se postigao konsenzus o budućem statusu Kosova, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

On je ponovio da se Washington zalaže za neovisnost kao rešenje za Kosovo te da želi uvjeriti Rusiju da se ne protivi tome u Vijeću sigurnosti. Dodao je kako je SAD spreman prihvatiti nekoliko tjedana ili mjeseci za pregovore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene