Obavijesti Pretražite Navigacija
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima"

Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Predsjednik ICTY-a Carmel Agius (Screenshot: UN TV) Predsjednik ICTY-a Carmel Agius (Screenshot: UN TV) +0 Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatska predsjednica pred vijećem sigurnosti je izjavila da Hrvatska može biti prilično zadovoljna radom suda i da ga potpuno podupire unatoč nekim neslaganjima. Tako je kritizirala političke konotacije nekih presuda.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kazala je kako Hrvatska odbacuje tumačenja nedavne haške presude u slučaju Prlić i ostali prema kojima je tadašnje vodstvo Hrvatske ili hrvatski narod optužen ili proglašen krivim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pravni okršaj Ukrajina i Rusija pred sudom u Haagu: Moskva će braniti tvrdnje da je invazijom željela spriječiti genocid Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

Izjavila je da Hrvatska može biti prilično zadovoljna radom suda i da ga potpuno podupire unatoč nekim neslaganjima. Tako je kritizirala političke konotacije nekih presuda.

Pred Vijećem sigurnosti je govorio i predsjednik suda Carmel Agius. Istaknuo je da je sud dao pravdu progonom i kažnjavanjem zločina pojedinaca, ne naroda, zemalja ili vlada i da je to učinio nepristrano i učinkovito.

I glavni tužitelj Serge Brammertz je istaknuo da ni jedna zajednica ne snosi odgovornost već samo počinitelji. Rekao je da sud nije ostvario pomirenje, ali je za to okrivio zemlje regije u kojima ratne zločince, kaže, mnogi i dalje vide kao heroje, dok se žrtve ignorira.

Pročitajte govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović:

"Prije 25 godina Hrvatska je bila jedna od država koja je zagovarala formiranje Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Njegovo osnivanje dalo je nadu tisućama Hrvata izloženih okrutnom agresoru. Hrvatska se uzdala u MKSJ da će zaštititi njezine građane od teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da će kazniti počinitelje i organizatore.

Hrvatska dijeli mišljenje da je MKSJ u velikoj mjeri opravdao očekivanja međunarodne zajednice, odigravši važnu ulogu u borbi protiv kulture nekažnjavanja i da je bio instrument u osiguranju odgovornosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Jednako je važna uloga Suda što je dao glas više od stotini tisuća žrtava najtežih zločina.

Sud je pokazao da zločini neće ostati nekažnjeni i da je međunarodna zajednica pronašla sredstvo s pomoću kojeg može i mora reagirati. To potvrđuje činjenica da je nakon osnivanja Suda međunarodna zajednica osnovala i druge ad hoc sudove te Međunarodni kazneni sud, uzimajući u obzir svoje iskustvo s MKSJ-om, njegovim najboljim praksama, ali i nedostacima.

Poštovani predsjedniče,

četvrt stoljeća kasnije, dok Sud zatvara svoja vrata, ocjenjujemo njegov rad i ostavštinu u odnosu na njegovu očekivanu ulogu u osiguranju pravde za žrtve svih ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, utirući tako put pomirenju i ostavljanju teške prošlosti za nama. Dopustite mi izraziti najdublje poštovanje žrtvama zločina počinjenih na svim stranama, a posebno izražavam svoju najiskreniju sućut obiteljima nestalih osoba.

U cjelokupnoj procjeni rada Suda moramo razlikovati pravnu ocjenu i političke konotacije. U tome smislu mogu govoriti samo u ime Hrvatske.

Pogledamo li rezultate MKSJ-a u privođenju pravdi počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku, možemo biti umjereno zadovoljni njegovom ostavštinom. Dopustite mi da kao primjer navedem predmet protiv Milana Martića i Milana Babića, u kojem je Sud utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja hrvatskog stanovništva s okupiranog hrvatskog teritorija kako bi se stvorila Velika Srbija. Napominjem da su na zatvorsku kaznu osuđena dva oficira takozvane JNA odgovorna za nezamisliva zvjerstva na Ovčari, gdje su srpske snage pogubile više od 260 hrvatskih zatvorenika, zakopavši ih u masovnu grobnicu. Jedan je od njih u međuvremenu u zatvoru umro, a drugi je pušten ranije. U predmetu Strugar, MKSJ je osudio još jednog oficira takozvane JNA za napade na civilno stanovništvo Dubrovnika te za uništavanje i namjernu štetu na UNESCO-vom zaštićenom lokalitetu.

S druge strane, prošli je mjesec Hrvatska obilježila tužnu obljetnicu ratnih tragedija i zvjerstava počinjenih ujesen 1991. godine.

Nakon tromjesečne opsade i potpunog razaranja Vukovara, u kojem je sravnjen sa zemljom, grad je sa svojim stanovnicima doživio sudbinu koja se u Europi ne pamti od 2. svjetskog rata. Gotovo tisuću bijelih križeva na vukovarskom groblju podsjećaju na masakr i na žrtve ekshumirane iz masovnih grobnica u gradu i oko njega. Križevi su također obilježje 86 djece ubijene tijekom opsade Vukovara, od koje je najmlađe imalo samo šest mjeseci. U Hrvatskoj se, da citiram suca Međunarodnog kaznenog suda Cancada Trinidadea, dogodila „agresija, a ne rat.”

Za te strahote tromjesečne opsade Vukovara MKSJ nažalost nije optužio nikoga.

Iako je presuda na suđenju Ratku Mladiću donijela stanovito olakšanje obiteljima njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovdje moram ponovno podsjetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. godine započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susjednoj Bosni i Hercegovini. Stotine njegovih žrtava u Hrvatskoj, u Škabrnji ili Nadinu, da spomenem samo najpoznatija mjesta, nikada nisu dočekali da mu se za te zločine sudi. Štoviše, oni nikada nisu ni bili uključeni u optužnicu protiv njega.

Budući da su neki od tih najstrašnijih zločina počinjeni u studenome 1991. godine, u Hrvatskoj je komemoracija bila održana samo nekoliko dana prije konačnih presuda na Međunarodnom sudu, čime je stvoreno vrlo emotivno i osjetljivo stanje.

Poštovani predsjedniče,

neke od kritika upućenih radu MKSJ-a ne umanjuju našu potporu radu ovoga Suda. Kao u svim pravosudnim sustavima u svijetu, postoje nedostaci. Napominjem da je i sam tužitelj MKSJ-a u prošlosti javno izjavljivao da je u nekim predmetima koji su završili oslobađajućom presudom optuženika on sam poštivao presude sudaca, ali se „u osnovi s njima nije slagao“. Slično tome, Hrvatska potpuno podupire rad Međunarodnog kaznenog suda i poštuje sve njegov presude, iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima rada Suda.

U ovoj konačnoj analizi treba reći da je u više od 10 tisuća dana svojega postojanja MKSJ previše vremena potrošio na proceduralna i statusna pitanja, a nedovoljno vremena žrtvama na pružanje osjećaja zadovoljene pravde.

Više smo puta u ovoj sudnici rekli da je odgođena pravda zapravo uskraćena pravda. U prevelikom broju slučajeva, pravda je stigla prekasno ili nije uopće stigla.

Treba naglasiti da su pošteno suđenje i redoviti pravni postupak pred MKSJ-em ovisili o suradnji odgovornog rada ureda tužitelja, branitelja i sudaca.

Nadalje, jedan od rezultata otegnutog rada MKSJ-a, usmjeravanje na pomirbu i budućnost, često je usporavano zbog nekih presuda i njihovih suprotstavljenih tumačenja, pa se nije omogućilo da slojevi pijeska vremena prekriju mučnu prošlost.

Na kraju, Slobodan Milošević kao glavni kreator projekta Velike Srbije, koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbjegao je konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda.

Poštovani predsjedniče,

Sud nije osnovan kako bi utvrdio legitimitet i opravdanost ratova, nego kako bi se utvrdilo jesu li neki pojedinci djelovali u skladu sa zakonima ratovanja, uz poštivanje međunarodnog humanitarnog i kaznenog prava.

Stoga se ovaj Sud nije bavio legitimitetom rata, nego kaznenom odgovornošću pojedinaca tijekom rata. Pa ipak, bez obzira na to što je na Sudu suđeno pojedincima, brojne političke konotacije u pojedinačnim presudama te iz njih proistekle pravne i političke posljedice, uključujući i rad ovoga Suda kao cjeline, neizbježne su.

Međutim, tijekom svog rada MKSJ je dao doprinos shvaćanju da su u ratu počinjeni zločini na svim sukobljenim stranama i da su takvi nalazi olakšali proces prihvaćanja odgovornosti.

Nije lako naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih. Međutim, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivnje.

Prilikom osnivanja MKSJ-a Vijeće sigurnosti dalo mu je zadatak da utvrdi pojedinačnu kaznenu odgovornost i obvezalo ga na strogo poštivanje postojećih humanitarnih i kaznenih zakona. MKSJ nije trebao donositi presedane niti novo međunarodno humanitarno i kazneno pravo. Njegova je dužnost bila potvrditi najviše standarde vezane uz tumačenje i odgovarajuću primjenu postojećeg prava. Mandat MKSJ-a jest utvrditi pojedinačnu kaznenu odgovornost za počinjena kaznena djela, tj. goniti pojedince zbog konkretnih djela koja su počinili – ni više ni manje od toga.

Posljedično, odbijamo tumačenja nedavne presude MKSJ-a u predmetu Prlića i drugih da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred MKSJ-em. MKSJ se bavio pojedinačnim optuženicima koji su pred tim Sudom bili strane u postupku. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njena vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je.

Važno je naglasiti da je isto Žalbeno vijeće u srpnju 2016. godine prilikom odbijanja zahtjeva Hrvatske za amicus curiae i tumačeći presudu iz 2013. jasno i nedvosmisleno navelo da nema eksplicitnih nalaza vezanih uz sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu visokih hrvatskih dužnosnika, da protiv njih nije podignuta optužnica i da nisu proglašeni krivima ni za koje zločine.

Nadalje, isto je Žalbeno vijeće potvrdilo da Sud nema ovlasti davati nalaze o odgovornosti država i da nalazi sudskog vijeća ni na koji način ne čine zaključke o odgovornosti Hrvatske.

Nedavna presuda MKSJ-a u predmetu Prlić i drugi ne smije se zlorabiti kako bi se implicirala kolektivna krivnja Hrvata u BiH ili kako bi se onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Nijedna se zajednica ondje ne smije osjećati uznemireno, a upravo to je nažalost ono čemu svjedočimo ovih dana. Hrvati se moraju osjećati sigurno u domovini koju dijele s Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit obaju entiteta i BiH kao cjeline. Hrvatska kao supotpisnik i jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma ima posebnu odgovornost za stabilnost našeg susjedstva i za očuvanje Hrvata u toj njihovoj domovini. Neumorno ćemo zagovarati produktivni dijalog među konstitutivnim narodima i svim manjinama u BiH, na taj način utirati put njihovoj prosperitetnoj budućnosti u EU.

Gospodine predsjedniče,

povijesna je činjenica da je Hrvatska bila ključna u opstanku BiH kao neovisne države. Sama je bila žrtva agresije i u to vrijeme pod stalnom prijetnjom, no Hrvatska je godinama pružala utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH i liječila više od deset tisuća osoba u svojim bolnicama. Velik dio humanitarne i vojne pomoći u BiH je stizao iz Hrvatske ili kroz nju. Istodobno su Hrvati u BiH bili žrtvama ratnih zločina koje je počinila Armija BiH, posebice u Srednjoj Bosni. Ti zločini još nisu kažnjeni.

Na kraju, Hrvatska je imala ključnu ulogu u porazu velikosrpske agresije. Nakon zahtjeva iz Sarajeva za pomoći te u skladu s našim bilateralnim sporazumima, Hrvatska je u Bihaću 1995. spriječila neposrednu opasnost ponavljanja genocida iz Srebrenice Hrvatska se vojska uz potporu Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH sukobila s Slobodanom Miloševićem dovodeći do njegova neizbježnog i sveukupnog vojnog poraza, natjeravši ga za pregovarački stol i na taj način privela kraju rat u BiH.

Da budem sasvim jasna: kada mi u Hrvatskoj govorimo o velikosrpskoj agresiji, koja je dovela do sukoba, razaranja imovine i gubitaka ljudskih života, ni na koji način ne pripisujemo krivnju srpskom narodu, nego naglašavamo isključivu odgovornost Slobodana Miloševića i njegova režima u to vrijeme.

Poštovani predsjedniče,

na kraju, moja je želja da rat i svu nesreću s ovih prostora ostavimo iza sebe, da iskažemo poštovanje svim žrtvama, osudimo sve zločine, ali da prvenstveno i iznad svega gledamo u budućnost.

Zatvaranjem Suda i dalje imamo odgovornost naći snagu pomiriti sve narode i ljude u ovoj regiji.

Sveti Papa Ivan Pavao II. rekao je da ˝nema mira bez pravde, nema pravde bez oprosta,... puta oprosta koji otvara vrata međusobnom razumijevanju, poštivanju i povjerenju.˝

Žrtve zločina počinjenih na svim stranama i obitelji žrtava koje još nisu nađene zaslužuju pravdu. Neki su je dobili u Haagu, mnogi nisu. Zločini se moraju razriješiti zbog naše budućnosti. Hrvatska je to učinila i nastavit će to činiti, a isto to očekuje i od drugih.

Pozivam i druge vođe u našem susjedstvu da osiguraju da se presude MKSJ-a ne tumače pogrešno niti da se zlorabe, nego da se ovaj trenutak smatra početkom novog razdoblja, razdoblja međusobnog razumijevanja, poštovanja i povjerenja.

Moja je odgovornost poboljšati odnose s našim susjedima. Moja je odgovornost usredotočiti se na budućnost. Nadam se da ćete se složiti da to nije samo moja, nego naša zajednička odgovornost", poručila je predsjednica Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kako je izgledala sjednica pročitajte u nastavku:

19:00 I srpska je ministrica na kraju poručila kako odaje počast žrtvama svih nacionalnosti.

18:57 "Nekim zatvorenicima nije pružena odgovarajuća zdravstvena njega, a onemogućeni su im i posjeti obitelji.Iz naše perspektive čini nam se da je Haški sud provodio selektivnu pravdu", tvrdi srpska ministrica.

18:51 Nakon Grabar-Kitarović govorila je ministrica pravosuđa Srbije Nela Kuburović.

"Suđenja u Srbiji dokaz su naše spremnosti da kaznimo naše zločince. Također, izručili smo sve koje je Haški sud tražio. Od 46 osoba 45 ih je izručeno, a jedna osoba je prije toga počinila samoubojstvo", kazala je Kuborović i dodala je kako je 70 posto osuđenih srpske nacionalnosti te su jedino Srbima dosuđene doživotne kazne zatvora.

"To govori  o selektivnosti suda", rekla je Kuburović.

18:49 Naglasila je kako Hrvatska za zločine ne krivi narod Srbije već režim Slobodana Miloševića. Apelirala je na vođe zemalja u regiji da završetak raa Haškog suda dožive kao priliku za novi početak.

"Moja je želja da rat ostavimo iza nas te da odamo počast svim žrtvama i okrenemo se budućnosti", rekla je Predsjednica.

18:47 "Činjenica je kako je Hrvatska imala ključnu ulogu u proglašenju nezavisnosti BiH. Hrvatska je prihvatila tisuće izbjeglica iz BiH",poručila je Predsjednica.

18:46 "Presude Prliću i ostalima ne smiju utjecati na položaj Hrvata u BiH. Odbacujemo tumačenja nedavne Haaške presade u slučaju Prlić i ostali, koju je zasjenila tragična smrt generala Praljka, da je Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili narod optužen ili proglašen krivim pred sudom." Hrvati se moraju osjećati dobrodošlo u državi koju dijele s Bošnjacima. Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost za mir u regiji i položaj Hrvata u BiH", kazala je.

18:43 "Nije lako priznati da su vaši sunarodnjaci počinili zločine. Ipak, mi u Hrvatskoj to činimo", kazala je Predsjednica i kazala je kako su u zločinima sudjelovali pripadnici svih naroda.

18:42 Kazala je i kako su sudski procesi ponekad predugo trajali.

"Iako sud sudi pojedincima, pravne i političke posljedice tih presuda su neizbježne", kazala je predsjednica.

18:40 "Hrvatska u poptunosti poštuje rad ICTY-a i njegove presude, iako se ponekad ne slaže s njegovim odlukama", tvrdi predsjednica.

18:38 Predsjednica je podsjetila na slučaj Pavla Strugara koji je proglašen  krivim zbog svoje uloge tijekom opsade Dubrovnika (zbog narušenog zdravlja, pušten je iz zatvora 2009) te na sudbinu Vukovara.

"Za Vukovar nitko nije kažnjen", kazala je te podsjetila kako Mladiću nije suđeno za zločine u Škabrnji.

18:36 "Dozvolite mi da izrazim svoje najdublje poštovanje prema svim žrtvama svih nacionalnosti. Moramo razlikovati pravni apsekt rada i političke posljedice", kazala je Grabar-Kitarović.

18:34 Počelo je obraćanje Kolinde Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako je Hrvatska sudjelovala u stvaranju Haškog suda.

"Hrvatska dijeli stav da je ICTY u velikom dijelu ispunio očekivanje međunarodne zajednice te predstavio instrument u borbi protiv zločina.Sud je dokazao da zločini ne mogu proći nekažnjeno", kazala je Predsjednica.

17:30 Predstavnica SAD-a istaknula je zadovoljstvo zbog presude Ratku Mladiću.

"Nadamo se da presuda može donijeti barem malo olakšanja obitelji žrtava", kazala je i pozvala sve zemlje u regiji da ostale slučajeve riješe na domaćim sudovima.

"Pozivamo Vladu Srbije da izda nalog za uhićenjem Vojislava Šešelja", kazala je predstavnica SAD-a.

16:50 Glavni tužitelj Haškoga suda Serge Brammertz u svom je obraćanju posebno pozdravio Kolindu Grabar-Kitarović te je pritom zabunom nazvao predsjednicom Srbije, nakon čega se brzo ispravio. 

"Događaji u posljednja dva tjedna pokazuju da mnogi osuđene ratne zločince smatraju junacima, dok se žrtve i preživjeli ignoriraju", rekao je Brammertz na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da u regiji "još nema volje da se prihvati odgovornost za zločine i da se krene naprijed, posebno među političkim vodstvima".

"Nažalost, previše ljudi sluša ratne zločince koji se kriju iza kolektivne odgovornosti i tvrde da je cijeli narod kriv ako se njih proglasi krivim", rekao je tužitelj na sjednici posvećenoj radu ICTY-a koji se zatvara 31. prosinca.

16:37 Vijeću sigurnosti obratio se sudac Theodore Meron, predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog suda, pred kojim se vode žalbeni postupci. Sudac Meron donio je oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

"ICTY je pokazao da čak i najsloženiji procesi moraju biti održani u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Theron.

Meron je u izlaganju podsjetio da će rasprava o žalbi tužilteljstva na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Šešelju, koju je u ožujku prošle godine izrekao Haški sud, biti održana 13. prosinca.

Meron je najavio i da će pravomoćna presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kako se očekuje, biti izrečena "do kraja 2019. godine".

Rasprava o žalbama koje su Obrana i Haški tužitelji uložili na prvostupanjsku presudu kojom je sud osudio Karadžića na 40 godina zatvora bit će održana "u drugoj četvrtini 2018. godine", rekao je Meron.

Sud je, u ožujku prošle godine, proglasio Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

16:30 "Porast nacionalizma i revizionizma u regiji ne može se ignorirati. Odsustvo rata ne znači mir, tu posebno mislim na BiH", kazao je sudac.

16:29 "Završetak našeg rada ne znači da je posao završen", kazao je sudac i dodao kako nacionalnim sudovima slijedi još puno posla.

16:21 Sudac Agius osvrnuo se na prošotjednu presudu šestorci i samoubojstvu Slobodana Praljka. 

"Prošli tjedan u sudnici došlo je do iznimno nesretnog događaja, a posebno zabrinjava što neki pokušavaju iskoristiti situaciju. Ponosan sam što mogu zatvoriti instituciju takvog kalibra kao što je ICTY.", kazao je sudac.

16:19 "Zadaci koji su nam povjereni bili su izazovni, ali ICTY je više puta dokazao svoju otpornost i posvećenost pravdi", kazao je sudac i dodao kako sud nije sudio zemljama i narodima, već pojedincima

16:15 Predsjednik ICTY-a Carmel Agius kazao je kako je sud ispunio svoje zadaće. Riječ je o sucu koji je predsjedavao sudom u trenutku presude bh. šestorci i samoubojstva Slobodana Praljka.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene