Obavijesti Pretražite Navigacija
Žene u ratu

Vijeće sigurnost poziva na veću ulogu žena u mirovnim procesima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a obilježilo desetu godišnjicu donošenja rezolucije o ulozi žena u miru i sigurnosti.

Pozivaju na puno i učinkovito sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa, te za okončanje zlostavljanja žena i djevojaka u oružanom sukobu. Usvojena 31. listopada 2000., rezolucija 1325 bila je vrhunac godina zajedničkih napora civilnog društva i ženskih organizacija, da se privuče pozornost i zatraže mjere za zaokret od nečovječnog postupanja prema ženama i djevojkama, poricanja njihovih ljudskih prava i njihove isključenosti iz donošenja odluka u situacijama oružanih sukoba, ističe press služba UN.

Pročitajte i ovo Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale" Slika nije dostupna 'Prije nego bude kasno' Glavni tajnik UN-a poziva Gbagba da prepusti vlast

>> Ban Ki-moon pozvao na ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva

U predsjedničkoj izjavi prihvaćenoj na sastanku, Vijeće sigurnosti je 's ozbiljnom zabrinutošću' utvrdilo da je sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa i u provedbi mirovnih sporazuma i dalje premalo, unatoč njihovoj važnoj ulozi u prevenciji i rješavanju sukoba te u obnovi njihovih društava.

Prekinuti seksualno nasilje nad ženama

'Vijeće prepoznaje potrebu da olakša puno i učinkovito sudjelovanje žena u tim područjima', kaže se u izjavi, te dodaje da je sudjelovanje žena važno za održivost mirovnih procesa. Vijeće je također ponovilo zahtjev da sve strane u oružanom sukobu odmah i potpuno prekinu sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući djela seksualnog nasilja.

'Rezolucija 1325 nikada neće biti provedena uspješno sve dok ne prestane seksualno nasilje u sukobu. Moramo tražiti da ponesu račune oni koji su odgovorni, bilo da su zločini počinjeni od strane državnih ili nedržavnih strana', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je trenutno u posjetu jugoistočnoj Aziji, u video poruci na sastanku Vijeća.

U svom najnovijem izvješću o ženama i miru i sigurnosti, Ban je ocijenio da su uvjeti s kojima se žene i djevojke suočavaju u situacijama oružanog sukoba i dalje 'odvratni', te da nedostaju učinkovite metode za praćenje tog problema. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene