Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće ministara BiH traži objašnjenje o pravima posavskih Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odlučilo zatražiti objašnjenje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojom je nešto više od dvije tisuće prognanih Hrvata iz bosanske Posavine onemogućeno sudjelovati na idućim izborima, a hrvatske političke stranke počele su ulagati službene prizive na tu odluku SIP-a BiH.

Vijeće ministara je na sjednici u Sarajevu prihvatilo zaključak kojim se od SIP-a traži cjelovita obavijest o tom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodik ne odustaje od svojih zahtjeva Slika nije dostupna Dodik: Odbiti Lajčakove odluke

U reagiranjima hrvatskih političkih stranaka, brojnih pojedinaca i predstavnika Katoličke crkve ističe se da je Središnje izborno povjerenstvo uskraćenjem prava glasa posavskim Hrvatima, koji trenutačno žive u Hrvatskoj, prekršilo odredbe Izbornog zakona BiH i temeljna ljudska prava po međunarodnim konvencijama.

Mediji u BiH izvijestili su da se priprema žurno vraćanje matičnih knjiga, koje su od rata privremeno pohranjene u Hrvatskoj, iz Slavonskog Broda u Bosanski Brod i Derventu.

Na taj bi način prognanicima bilo omogućeno da potvrde o državljanstvu dobiju na propisanim obrascima, no ne zna se hoće li oni do izbora 5. listopada moći biti upisani u birački popis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene