Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Hrvati nisu za podjelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić na sastanku u Mostaru istaknuli su da Hrvati u BiH 'ne žele i ne rade na nikakvim podjelama' te zemlje, nego naprotiv traže rješenja koja će ojačati institucije BiH, a to se može ostvariti, kako su rekli, samo donošenjem novog Ustava koji će osigurati jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je nakon sastanka.

Čovićeva i Ljubićeva zajednička izjava slijedila je nakon što je proteklog vikenda američki veleposlanik u BiH Charles English upozorio hrvatske političke vođe u BiH da moraju prihvatiti činjenicu da se daljnje etničke podjele 'već podijeljene BiH' nikada neće dogoditi. English je na predavanju studentima diplomacije sarajevskog Fakulteta političkih znanosti također upozorio i srpske političke vođe, odnosno čelnike Republike Srpske, kako moraju svoju budućnost prihvatiti unutar BiH, te da odcjepljenje tog entiteta nije moguće ni pod kakvim okolnostima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čović: Sanader i Mesić obećavaju pomoć Hrvatima u BiH Slika nije dostupna Sarajevo: Sastanak predsjednika vladajućih stranaka

English je upozorio i bošnjačke političke vođe da ih 'politika osvete neće odvesti u NATO savez, niti u Europsku uniju', te da moraju odustati od zamisli o dominaciji Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u BiH.

Vijeće Europe: Ustav BiH protivan odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima

Ustav Bosne i Hercegovine nije sukladan nekim od temeljnih odredba Europske konvencije o ljudskim pravima i stoga će se morati mijenjati, izjavio je Jean Louis Lauren, voditelj izaslanstva Vijeća Europe koje ima zadaću nadzirati provedbu obveza što ih je BiH preuzela primanjem u tu organizaciju.

Članovi izaslanstva Vijeća Europe borave u višednevnom posjetu BiH a nakon sastanka s predstavnicima Parlamenta BiH Lauren je novinarima u Sarajevu kazao kako ta zemlja još uvijek nije ispunila neke od obveza poput ratificiranja Socijalne povelje ili pristupanja Konvenciji o manjinskim jezicima no posebice je upozorio na problem Ustava BiH koji dovodi u pitanje neka od temeljnih prava zajamčenih europskim konvencijama.

'Obveza da se to uskladi stoji pred BiH', kazao je Lauren.

Sporne odredbe Ustava BiH odnose se na prava svih građana jedne zemlje da biraju i da budu birani a ono je građanima BiH uskraćeno u slučaju izbora za članove Predsjedništva BiH odnosno Doma naroda Parlamenta BiH.

Ustav BiH tako predviđa da u državni vrh mogu biti birani samo Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH a Srbin iz Republike Srpske a ista odredba vrijedi i za izbor zastupnika u Domu naroda.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić potvrdio je da su svi svjesni koliko su te ustavne odredbe sporne, no istaknuo je kako je mala vjerojatnost da će biti promijenjene do sljedećih općih izbora koji se trebaju održati 2010. godine.

Ivanić je rekao da postoji želja da se to pitanje rješava "u paketu" s radikalnijim izmjenama Ustava što je proces koji traži više vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene