Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raseljeni zbog sukoba

Vijeće Europe: U zemljama članicama ima oko 3 milijuna raseljenih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interno raseljene osobe u Europi, od kojih su neke već desetljećima suočene s krajnje teškom situacijom, i dalje trebaju pomoć europske i međunarodne zajednice

Procjenjuje se da u zemljama članicama Vijeća Europe ima između 2,5 i 2,8 milijuna interno raseljenih osoba. Najveći broj je u Turskoj, gdje živi oko milijun takvih ljudi, a koji su žrtve oružanog sukoba i nasilje koje provodi država ili nedržavne snage na područjima naseljenima većinom kurdskom manjinom, rekao je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks, a prenosi se u priopćenju objavljenom u utorak

Posvuda u Europi najveći broj osoba raseljen je u sukobima tijekom raspada bivšeg SSSR-a i bivše Jugoslavije prije dvadeset godina. U novije vrijeme osobe su raseljene u sukobu u Gruziji 2008. godine. Tako Azerbajdžan ima oko 600.000 raseljenih osoba, Gruzija 274.000, Srbija 225.000, BiH 113.000, a ostatak živi u drugim balkanskim državama, Armeniji i Rusiji, navodi se u priopćenju povjerenika za ljudska prava.

Oko 390.000 ili 15 posto ukupnog broja raseljenih osoba živi u prognaničkim centrima ili naseljima ili privremenim skloništima. Često imaju ograničen pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju ili zapošljavanju.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Davor Božinović OGLASIO SE MUP Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata

>> Merkel pozvala na stvaranje snažne i solidarne Europe

Međutim, međunarodna donatorska konferencija 'Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe', koja se održala u Sarajevu u travnju ove godine, mogla bi riješiti stambeno zbrinjavanje 74.000 najosjetljivijih raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, prema priopćenju. Svrha konferencije je bila osigurati financijska sredstva potrebna za realizaciju Zajedničkog regionalnog programa trajnih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a završena je najavama o novčanim prilozima u iznosu nešto većem od 300 milijuna eura.

'Ako obećana sredstva budu dodijeljena i dobro potrošena, to bi moglo označiti kraj dugačkog, bolnog poglavlja za mnoge raseljene osobe u regiji', navodi se u priopćenju.

'Postoji hitna potreba da se ispune praznine u zaštiti raseljenih osoba. Države trebaju poduzeti mjere za sprječavanje unutarnjeg raseljavanja. One trebaju poboljšati kvalitetu svog odgovora na situaciju raseljenih osoba i poštovati svoju obvezu osiguravanja pristupa humanitarnoj pomoći kada same države nisu u stanju pružiti pomoć', stoji u priopćenju.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene