Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedina skupina promatrača sa Zapada koja će pratiti ruske predsjedničke izbore idućeg mjeseca danas je rekla da predizborno nadmetanje ne mogu ocijeniti poštenim jer se takmacima nije dala jednaka prilika.


"Izbori na kojima nema jednakih uvjeta za sve rivale teško se mogu smatrati poštenima", rekao je na konferenciji za novinare Andreas Gross koji će voditi misiju promatrača iz parlamentarne skupštine
Vijeća Europe (PACE).

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće Europe: Francuska mora poboljšati prava useljenika Slika nije dostupna Vijeće Europe kritizira BiH zbog diskriminacije manjina

Očekuje se da će štićenik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev lako dobiti izbore. 

No njegovi protivnici se žale da dominacija Kremlja radijskim i televizijskim medijima i korištenje sredstava vlade u korist Medvedeva čine kampanju pristranom.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je glavno europsko tijelo za nadgledanje izbora, ovoga se tjedna povukla iz promatranja ruskih izbora navodeći kao razlog ometanja iz Moskve.

Voditelj Medvedevljeve kampanje Sergej Sobyanin se ranije susreo s Grossom i rekao da pozdravlja nazočnost promatrača Vijeća Europe.

"Sretan sam da je jučer predsjednik Dume Boris Gryzlov primio pismo PACE-a u kojem kaže da će poslati potpunu misiju za praćenje ruskih predsjedničkih izbora", rekao je Grossu Sobyanin, predstojnik Putinova ureda.

"Vrlo je važno napomenuti da će se ruski izbori održati u potpunosti u skladu s ruskim ustavom i zakonom. Svatko tko nam želi pomoći u tom procesu je dobrodošao", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju