Vojska SAD-a objavila je video kuće u blizini Bagdada koja je, kako navodi vojska, mogla biti korištena u svrhu obuke pripadnika al-Qaide u Iraku, ali i kao zatvor za mučenje zarobljenika.


Pripadnicima američke vojske koji su uz pomoć iračkih doušnika otkrili zgradu i došli na uviđaj nije jasno u koje je svrhe ona korištena jer u istim su prostorijama razbacane sprave za obuku ali i mučenje te se vide tragovi krvi, pa se nagađa da su se te aktivnosti odvijale neodvojeno jedna od druge.

Vezani članci Zgrada DORH-a DORH podignuo optužnicu pa objavio stravične detalje mučenja zarobljenih hrvatskih policajaca 1991. kod Daruvara Slika nije dostupna Mučna svjedočanstva: Džihadisti ih brutalno silovali na javnim mjestima

Kuća je pronađena uz neasfaltiranu cestu u području Zambraniyahe, tridesetak kilometara jugoistočno od Bagdada, priopćila je američka vojska.

U njoj su pronađene lisice zakačene za šipke na prozorima, kuke pribijene za zid i vrata, ženska odjeća, improvizirani kreveti i ekspolzivne naprave s kojima se do sada vojska još nije susrela.

'Mislim da je ovo u jednom trenutku bilo i mjesto za treniranje i mjesto na kojem se muče zatvorenici', rekao je kapetan Christopher O'Brian.

APTN, kojem je vojska dostavila video i priopćenje, ogradio se od potvrde datuma, lokacije i sadržaja videa.

'Sugerirano je da je to bila kuća u koju je al-Qaida vodila ljude koje su zatočili', rekao je jedan neimenovani pripadnik vojske.

Također je kazao kako je vojska radila s članovima grupe 'Sinovi Iraka' (fraza koja se korisi kako bi se opisala skupina sunija koju su osnovale SAD u svrhu borbe protiv al-Qaide) kako bi locirali kuću.