Vojska SAD-a objavila je video kuće u blizini Bagdada koja je, kako navodi vojska, mogla biti korištena u svrhu obuke pripadnika al-Qaide u Iraku, ali i kao zatvor za mučenje zarobljenika.


Pripadnicima američke vojske koji su uz pomoć iračkih doušnika otkrili zgradu i došli na uviđaj nije jasno u koje je svrhe ona korištena jer u istim su prostorijama razbacane sprave za obuku ali i mučenje te se vide tragovi krvi, pa se nagađa da su se te aktivnosti odvijale neodvojeno jedna od druge.

Vezani članci Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija'' Slika nije dostupna ŠOKANTNO IZVJEŠĆE "Prekrili su mi lice ručnikom i omotali ga vrpcom"... A onda je uslijedio horor

Kuća je pronađena uz neasfaltiranu cestu u području Zambraniyahe, tridesetak kilometara jugoistočno od Bagdada, priopćila je američka vojska.

U njoj su pronađene lisice zakačene za šipke na prozorima, kuke pribijene za zid i vrata, ženska odjeća, improvizirani kreveti i ekspolzivne naprave s kojima se do sada vojska još nije susrela.

'Mislim da je ovo u jednom trenutku bilo i mjesto za treniranje i mjesto na kojem se muče zatvorenici', rekao je kapetan Christopher O'Brian.

APTN, kojem je vojska dostavila video i priopćenje, ogradio se od potvrde datuma, lokacije i sadržaja videa.

'Sugerirano je da je to bila kuća u koju je al-Qaida vodila ljude koje su zatočili', rekao je jedan neimenovani pripadnik vojske.

Također je kazao kako je vojska radila s članovima grupe 'Sinovi Iraka' (fraza koja se korisi kako bi se opisala skupina sunija koju su osnovale SAD u svrhu borbe protiv al-Qaide) kako bi locirali kuću.