Tisuće antiratnih prosvjednika obilježilo je sedmu godišnjicu početka rata u Iraku, mimohodom kroz Washington, na kojem su tražili povlačenje američkih snaga iz Iraka i Afganistana, u kojima je do sada ubijeno više od 5400 američkih vojnika, te deseci tisuća civila.


Najmanje osam prosvjednika, uključujući i aktivisticu Cindy Sheehan, uhitila je policija na kraju mimohoda, nakon što su položili lijesovi na ogradu ispred Bijele kuće, izvijestio je američki javni radio NPR. U petak je bila sedma godišnjica od početka američke invazije na Irak. Sheehan je jedna od najistaknutijih kritičara rata u SAD-u otkako joj je 21-godišnji sin Casey, poginuo u ratu u Iraku u travnju 2004. Bila je poznata i po prosvjedima protiv bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

>> Irak: Žena samoubojica ubila 41, ranila 106 hodočasnika

Vezani članci Eksplozija u bolnici u Bagdadu - 1 VIDEO Eksplozija spremnika s kisikom izazvala požar u COVID bolnici, više od 80 poginulih: ''Ljudi su skakali kroz prozore. Liječnici padali na automobile'' Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa

‘Uhitite tog ratnog zločinca!’, vikala je Sheehan ispred Bijele kuće prije uhićenja, aludirajući na Obamu. Prosvjednici su odbili poslušati nalog da oslobode pločnik na aveniji Pennsylvania, ispred Bijele kuće, a policija je najavila da će ih prijaviti za remećenje javnog reda. Ljevičarski aktivist i bivši nezavisni predsjednički kandidat Ralph Nader, rekao je pred tisućama prosvjednika koji su se okupili u parku Lafayette ispred Bijele kuće, da Obama u biti nastavlja politiku Bushove administracije. ‘On je zadržao Guantanamo otvorenim, on je nastavio koristiti neograničen pritvor’, rekao je Nader. Jedina prava razlika, po njegovim je riječima, to što su ‘Obamini govori bolji’ od Bushovih. (Hina)