Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dubini od 250 metara

VIDEO Drama u BiH: Više od stotinu rudara ne želi izaći iz rudnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedaleko od Zenice, 140 rudara od ponedjeljka prosvjeduje u jami rudnika Đurđevik. Traže smjenu uprave, tvrdeći kako je novo vodstvo u rudniku zaposlilo nove ljude u administraciji, dok su plaće rudara ostale netaknute.

Više od stotinu rudara zabarikadiralo se u rudniku na sjeveru BiH. Nalaze se na dubini od 250 metara. 'Zaposlenici prve smjene jučer, pa nakon toga i zaposlenici druge i treće smjene su bez najave obustavili rad i proglasili štrajk', kaže Zijad Rahimić, upravitelj rudnika Đurđevik.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve"

Rudari traže smjenu uprave, koja je prekršila odluku Vlade BiH jer još uvijek nije izradila novi Pravilnik o uvjetima rada i dohocima. Pravilnikom bi se preraspodijelile financije, a plaće rudara bi porasle. Umjesto toga, u administraciji se zapošljavaju novi ljudi. Uprava je u više navrata s prosvjednicima pokušala stupiti u kontakt. 'Činimo sve da ti ljudi izađu, da se ne ugrozi njihovo zdravlje, a da se njihovi zahtjevi opravdaju i riješavaju', objašnjava Rahimić.

>> 'Nedopustivo je da se sve slomi na leđima oboljelih'

Prosvjednici su upravitelja svaki put istjerali iz jame. Dva rudara tijekom poslijepodneva su napustila rudnik zbog zdravstvenih problema. Ostali poručuju da će prosvjed prekinuti tek kada se ispune svi njihovi zahtjevi. Rudnik ugljena Đurđevik jedan je od rijetkih u BiH koji posluje pozitivno i zaposlenicima redovito isplaćuje plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene