Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120. rođendan

Spektakularan light show Eiffelovog tornja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola, Eiffelov toranj, ove godine slavi 120 godina. Povodom rođendana Francuzi su atrakciji koju godišnje posjećuje oko 7 milijuna turista pripremili poseban light show.

Iako toranj i inače svaku večer ima light show, 120. rođendan ipak je zahtijevao nešto posebno. Na građevinu visoku više od 320 metara instalirane su na stotine tisuća lampica u raznim bojama koje će se svaku večer između 20 i 23 sata po lokalnom vremenu paliti četiri puta. Specijalni light show traje 12 minuta a Parižani i mnogobrojni turisti će ga moći pogledati sve do 31. prosinca. 'Tradicionalna zlatna svjetla su zamijenjena, a novi light show imat će i specijalne efekte. Eiffelov toranj će plesati okupan novim bojama. Bit će to izvanredan show', kazao je o projektu Jacques Barriere, šef osvjetljenja Eiffelova tornja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriven u podnožju Tisuće ljudi evakuirane s Eiffelovog tornja zbog lažne dojave Slika nije dostupna Američki mediji prenose Eiffelov toranj i Berlinski kolodvor na popisu ciljeva Al Qaide

Toranj je javnosti predstavljen 31. ožujka 1889., a sagrađen je za veliku Svjetsku izložbu koja se iste godine održala u Parizu. Nazvan po svom dizajneru, inžinjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu. Toranj je visok 300 metara, s antenom 320.75, što bi bila visina zgrade od oko 80 katova. Ipak, sastoji se samo od tri kata - prvi dio nalazi se na visini od 57 metara, drugi na 115, a treći na 274 metra. Na prva dva kata dolazi se liftom ili stepenicama, a na posljednji isključivo liftom. Svakih sedam godina toranj se premazuje s 50 tona antikorozivne troslojne boje i do sada je bojan 17 puta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene