Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stoljećima bio skriven

VIDEO Slovenac pronašao drevni grad Maja u šumama Meksika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su otrkili drevni grad Maja koji je stoljećima bio skriven u šumama Meksika.

Tim na čelu s Ivanom Šprajcom, izvanrednim profesorom na Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti pronašao je 15 piramida od kojih su neke visoke i do 75 metara. Pronađeno je i igralište, trg i visoko isklesano kamenje, javlja Reuters.

Pronađeni grad su nazvali 'Chactun' što znači 'Crvena stijena' ili 'Velika stijena'. Šprajc je kazao da je grad vjerojatno nije bio naseljen kao grad Tikali u Gvatemali. Procjenjuje se da je bio dom za 30.000 ili 40.000 ljudi, no za detaljnije podatke potrebna su dodatna istraživanja.

>>
Trebalo im građevinskog materijala pa srušili majansku piramidu!

Istraživanje je odobreno od strane Nacionalnog meksičkog instituta za antropologiju i povijest, a financirale su ga National Geographic Society i još dvije europske tvrtke. Šprajc je istaknuo kako su ljudi i prije bili  oko područja gdje je pronađen grad. 'Drvosječe su sigurno bili na ovom području jer smo pronašli tragove i posjekotine na drveću', kazao je.

No, put do skrivenog grada nije bio lagan. Prvo su, prilikom pregleda fotografije iz zraka koje im je ustupilo Nacionalno povjerenstvo za biološku raznolikost, obilježili koordinate i nakon toga su proveli tri tjedna krčeći put kroz džunglu kako bi došli do skrivenog grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Arheolozi oduševljeni Najveća podvodna špilja na svijetu otkriva tajne izumrle civilizacije: "Našli smo brojne dokaze..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene